Dulea Virgil, omul de afaceri constantean, caruia in 2007 i-au fost sechestrate 140 kg de aur, a fost achitat definitiv

Photo of author

By Daniel Negrescu

Casa de Amanet Garant

Dupa 12 ani de controale, inspectii fiscale, anchete si  procese, impanate cu abuzuri, intr-un scenariu demn de un film, omul de afaceri constantean, Dulea Virgil, a fost achitat definitiv.

Pe 11 aprilie 2019, judecatorii de la Curtea de Apel Constanta s-au pronuntat definitiv in dosarul in care Dulea Virgil era acuzat de evaziune fiscala si spalare de bani.

Decizia instantei de apel a fost aceea de respingere a acuzatiilor aduse de procurori si ANAF,  mentinand astfel sentinta data de instanta de fond unde Dulea Virgil a fost achitat pentru toate capetele de acuzare si unde s-a dispus restituirea valorilor ridicate cu aproape 12 ani in urma.

Luam un interviu d-lui Dulea Virgil pentru Jurnal 365.

Reporter : Cand si cum a inceput aceasta poveste?

Dulea Virgil : Totul a inceput pe 26 septembrie 2007, cand un numar de aproximativ 20 de comisari de la Garda Financiara si inspectori O.P.C. au fãcut un control  simultan pe toate cele 12 puncte de lucru şi sediu ale S.C. IFN Master Credit S.R.L., institutie financiara avand ca obiect de activitate acordarea de imprumuturi pe amanet si comert cu metale pretioase, eu fiind asociat si administrator.

Controlul s-a finalizat noaptea, iar rezultatul a fost ca nu au gasit nimic in neregula.

Tot pe 26.09.2007, doi comisari ai Garzii Financiare, respectiv  Radu Cristian care era seful Garzii Financiare la vremea aceea şi  Hristu Tudoruş, au încercat sa faca un control şi în imobilul lipit de sediul firmelor mele, imobil pe care il detin ca persoana fizica si pe care il folosesc ca birou, insa nu le-am permis in lipsa autorizatiei de perchezitie.

Mentionez ca legea imi permitea acest refuz.

Asta insa i-a deranjat foarte tare , s-au simtit umiliti si jigniti in mandria lor de ,,micuti dumnezei”.

Au plecat bombanind sa faca rost de autorizatie, solicitand in aceasta perioada supravegherea imobilului de catre jandarmerie.

Autorizatia de perchezitie se emite de catre un judecator in cazul in care exista un dosar penal .

In cazul meu nu exista dosar penal, insa ce mare lucru sa faci unul, cand ,,pixul” e la tine.

 Dupa aproximativ 24 de ore au venit cu autorizatia si cu o ,,mica armata’” de comisari de politie si garda financiara, flancati de DIAS si jandarmi si au inceput perchezitia.

Probabil au fost si lunetisti pe cladirile din jur dar nu i-am observat.

Reporter Cat a durat si ce s-a intamplat la perchezitie?

Dulea Virgil : Perchezitia a durat 48 de ore, continuu. Au fost implicati in jur 30 de comisari, atat de la Garda Financiara cat si de politie din cadrul IPJ-Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF).

Comisarul sef Tomescu Ioan, seful SIF,  l-a desemnat pe comisarul Constantinescu Paul  sa coordoneze perchezitia.

Mi-au spus ca la final vor ridica toate valorile in vederea continuarii cercetarilor.

Dupa ce s-au dumirit ei ca am documente de provenienta pentru toate valorile, ca toate actele sunt in regula, s-au gandit ca nu exista nici un risc sa incheie actiunea fara nici o masura impotriva mea, asa ca a venit unul dintre ei la mine si mi-a spus intre patru ochi:

„Problema se poate rezolva. Te costa 100 mii de Euro. Dam 30 de mii la parchet, 30 de mii la politisti, 30 de mii la garda si 10 mii diverse cheltuieli, OPC, etc.”

Stiind ca am respectat legea, ca am acte de provenienta pentru valori, nu am fost de acord.

Atunci, a spus: ,,bineeeee”…… si mi-a aruncat o privire amenintatoare care tradusa in cuvinte suna cam asa:  ,,nu stii ce te asteapta!!”.

Acum imi dau seama ca a avut dreptate.  Daca as fi stiut ce urmeaza le dadeam.

La momentul respectiv credeam ca ma voi putea adresa unei instante care sa constate abuzul si sa dispuna restituirea valorilor.

Din pacate nu e asa. Daca ti s-a intocmit dosar penal esti la mana lor. Daca vor ei dau NUP (neinceperea urmaririi penale) sau SUP (scoatere de sub urmarire penala), daca nu, te tin in sah cat vor ei. Apoi, ca sa nu fie acuzati ca s-a prescris fapta, te trimit in judecata. Daca au apucat sa ridice valori sau sa aresteze preventiv, chiar daca nu au gasit probe, vor face tot posibilul sa obtina o condamnare pentru a-si justifica abuzul.

N-am crezut ca se pot face astfel de abuzuri ,,sub umbrela legii”.

Perchezitia s-a finalizat cu ridicarea ,,in vederea continuarii cercetarilor” a intregii cantitati de aur,  mare parte inventariat iar ce nu au reusit sa inventarieze a fost ridicat la gramada urmand sa-l inventarieze la politie.

Au mai ridicat de asemenea toate sumele de bani gasite.

Reporter: Ati avut documente  justificative pentru aur si bani?

Dulea Virgil: Am avut, am prezentat, dar nu a contat.

Reporter: Nu aveau nevoie de niste indicii temeinice pentru a ridica aurul si banii?

Dulea Virgil: Ba da , dar astea sunt detalii nesemnificative pentru ei. Ei mai intai ridica valorile si apoi cauta indiciile.

R: La vremea respectiva, in mass-media se vorbea despre confiscare, despre cea mai mare captura de aur de dupa revolutie?

D.V.: Da, asa e, in cautare de senzational, presa exagereaza. Sau poate asa li s-a spus. Daca m-ar fi intrebat si pe mine, asa cum este si deontologic de altfel, ar fi aflat adevarul.

Obiectele au fost ridicate  „in vederea continuarii cercetarii” insa cu intentia si speranta de a gasi un motiv pentru care sa fie dispusa confiscarea.

In final s-a dovedit ca toata aceasta operatiune mamut a fost un mare fâs.

R: V-ati gandit la faptul ca ar fi putut sa va si aresteze?

D.V.: Prin 2009, un avocat aflat in pragul pensiei mi-a zis: 

„-Zi mersi ca nu te-au arestat!

-Asa nevinovat? am intrebat eu.

Iar el a spus: 

-Am vazut oameni  ,,mai putin vinovati” decat tine care au fost arestati.

-Si daca ulterior se constata ca a fost un abuz?

– N-au nici o apasare, nu raspund personal.”

Dupa aceasta discutie m-am asteptat la orice.

Apoi am aflat din surse neoficiale ca s-a luat in discutie si aceasta posibilitate.

Reporter: Ce s-a intamplat cu aurul ridicat?

D.V.: L-au luat la politie ( IPJ-SIF) si pe cel inventariat si pe cel neinventariat, unde l-au ,,jonglat” timp de doua luni fara sa respecte prevederile legale. 

Toata actiunea a fost coordonata de cms. Constantinescu Paul sub obladuirea cms. sef Tomesci Ioan si cu sprijinul colegilor comisari Grigore Iulian, Tanase Cosmin, Neamtu Iulius, etc. 

In acest timp au fost furate 15 kg de aur si inlocuite cu gablonzuri.

Apoi, aurul a fost  predat la trezorerie unde experta ANPC l-a expertizat si a constatat existenta tinichelelor.

Aveau obligatia prin lege sa invite proprietarul la inventariere, la desigilare, etc, ceea ce n-au facut. De asemenea aveau si alte obligatii legale pe care nu le-au respectat.

Acest aspect reprezinta insa subiectul unui dosar penal in curs de cercetare la Parchetul Curtii de Apel Constanta, motiv pentru care deocamdata ma voi abtine sa fac declaratii. Spun deocamdata, deoarece si acolo lucrurile se misca foarte incet pentru ca este foarte greu sa convingi procurorii sa-i ancheteze pe ,,fratii” lor politistii.

R: In ce a constat cercetarea dvs ?

Ce vi s-a reprosat? Ce acuzatii v-au fost aduse?

D.V.: Garda Financiara si ANAF au primit sarcina sa gaseasca o incalcare a legii penale, pentru a justifica amploarea actiunii, perchezitia, sechestrarea valorilor si pentru a putea dispune confiscarea acestor valori.

Era deci nevoie de o infractiune, fiind vorba de societati comerciale, cele mai potrivite si plauzibile fiind evaziunea fiscala si spalarea de bani. 

Activitatea casei de amanet  Garant se desfasura pe mai multe societati comerciale, societati care aveau calitatea de francizat intr-un contract de franciza.

Aceste firme erau neplatitoare de tva pana la pragul de 65000 euro.

Aceasta structura organizatorica nu incalca nici o lege.

Toate firmele erau inregistrate si declarate la ORC, ANAF.

Toate operatiunile efectuate de firme erau inregistrate in contabilitate si declarate la ANAF.

Nu factura falsa, nu operatiuni omise, nu evidenta dubla, nu element fraudulos.

Cu toate acestea ei au stabilit ca ar fi trebuit sa mai platesc, ba niste TVA, ba niste impozit pe profit, contrazicandu-se intre ei.

Ei pot spune ca asa au considerat, insa reaua lor credinta e evidenta si rezulta din faptul ca  trei entitati fiscale, respectiv Garda Financiara, ANAF si experta desemnata de politie sa efectueze expertiza contabila, s-au contrazis intre ei cu privire la motivul pentru care ar trebui sa platesc TVA, venind fiecare cu cate o ipoteza traznita.

Nu intru adanc in detalii deoarece nu toata lumea e familiarizata cu aceste aspecte de fiscalitate.

Toata lumea stie insa ca legea trebuie sa fie clara si predictibila. Daca expertii se contrazic intre ei, noi ce sa intelegem?

Realitatea este ca legea in aceasta privinta e clara, insa ,,expertii” din dorinta de a-mi impune ceva de plata au venit cu aceste ipoteze, una mai traznita decat alta. 

De aici se vede clar ca obiectivul lor a fost sa gaseasca un prejudiciu cu orice pret.

Norocul meu a fost ca mai exista si instante de judecata.

La judecata pe fond, s-a mai dispus un supliment de expertiza, care a fost efectuata de catre d-na experta Cojocaru Mihaela, stabilita asa cum e corect, adica aleatoriu, experta care a aratat ca nu datorez T.V.A. indiferent de ipoteza luata in calcul.

Pe parte penala, Parchetul a mers chiar mai departe cu aberatiile si cu reaua credinta acuzandu-ma de evaziune fiscala prin ascunderea bazei de impozitare si nelipsita spalare de bani, cu toate ca insasi experta lor de serviciu, desemnata sa efectueze expertiza contabila judiciara, a recunoscut (cu obida, evident) ca nu e evaziune fiscala.

Instantele au inteles realitatea si au stabilit ca fapta nu exista.

R: Cine va plati pentru retinerea timp de 12 ani a acestor valori si pentru prejudiciul de imagine pe care l-ati suferit?

D.V.: Probabil statul roman, adica noi toti.

In teorie, statul poate iniţia o acţiune de regres împotriva functionarilor publici cu drept de control si decizie  care fortand legea au provocat eroarea. Dar, până în prezent nici o astfel de acţiune nu s-a materializat în practică. 

Eu nu zic sa-i puna la plata dar macar sa-i oblige pe toti sa publice un CV profesional in care sa apara toate aceste erori.

Eu sunt om de afaceri si in afaceri capitalul financiar este foarte important. Acesti bani insemnand cateva milioane de euro, daca ar fi fost investiti, in 12 ani ar fi adus un profit pe masura. In timp ce altii isi extindeau afacerile eu ,,doar am supravietuit”.

R: Cu siguranta, declaratiile dvs vor deranja anumite persoane. Nu va este teama de repercursiuni?

D.V.: Sunt convins ca aceste anumite persoane vor fi nemultumite. Mandria lor de „mici dumnezei” va genera furie si dorinta de razbunare. Pana la urma este ceea ce stiu sa faca cel mai bine.

Spre exemplu, luni 22 iulie am solicitat de la primarie autorizatie de protest la ANAF si a doua zi, marti 23 iulie a venit inspectia fiscala.

Insa, aceste declaratii nu sunt nimic pe langa ceea ce va urma.

R: Va multumim pentru interviu. Asteptam cu interes detalii legate de inlocuirea aurului cu tinichele.

D.V.: Si eu va multumesc pentru interviu. Legat de furtul aurului, va voi da detalii la momentul potrivit. Deocamdata astept sa vad progresele parchetului.

Pe aceeasi tema: Kovesi: De cinci ori mai mulți miniștri și parlamentari, trimiși în judecată; achitările au scăzut la 7,63%