România – Muntenegru 1 – 1, după 95 de minute de joc slab

Photo of author

By Edward Ciolacu

Aseară echipa națională a României a intrat în cursa pentru calificare la campionatul mondial care va avea loc în Rusia în vara anului 2018.
Prima echipă pe care am întâlnit-o în primul meci din această competiție a fost echipa din Muntenegru, o echipă fără prea multe pretenții dar care a pus destule probleme și chiar a reușit să ne împiedice să obținem cele 3 puncte pe care le speram. În meciul de aseară au avut loc o serie de debuturi, începând cu antrenorul Cristoph Daum, primul antrenor străin pe echipei noastre naționale, apoi mijlocașul reprofilat fundaș dreapta Romario Benzar, urmând de asemenea mai multe reprofilări și experimente pe care Daum le-a încercat fără prea mare succes însă. Cristian Săpunaru, fundașul care i-a cedat postul sau lui Benzar, a jucat pentru prima data in echipa națională pe postul mijlocaș, nu a făcut-o prea rău, dar de multe ori se simțea nevoia unui mijlocaș autentic în locul lui. O mare surpriză a fost ideea neinspirată a antrenorului de a nu-l aduce pe căpitanul echipei, Razvan Raţ, pentru aceasta partidă, partea stângă a defensivei parând total dezorientata, evoluția lui Steliano Filip fiind mult sub așteptări iar centrările de pe acea parte lipsind aproape cu desăvârșire. Prima repriză a început mai slab din partea reprezentativei noastre, în minutul 5 Muntenegru având o situație clară de a înscrie prin Beciraj care a fost blocat de Pantilimon printr-o ieșire riscantă dar inspirată în cele din urmă. În minutul 7 Săpunaru încearcă să răzbune faza șutând puternic în plasa laterală a porții apărată de Miladen Bozovic. După 10 minute același Beciraj încearcă un șut din întoarcere de la aproximativ 16 metri dar mingea trece pe lângă poarta noastră. În minutul 21, după o greșeală enormă a defensivei din Muntenegru, Stanciu recuperează o minge pe care o pasează perfect lui Florin Andone în partea dreaptă însă acesta șutează total neinspirat cu o execuție mai mult decât modestă direct în portar. Stanciu execută o lovitură liberă destul de slab, în minutul 21 apoi este rândul lui Jovetic să răspundă în același mod în minutul 27 trimițănd mingea, tot din lovitura liberă, mult peste poarta lui Pantilimon. Primul cartonaș galben al partidei îl vede Simic în minutul 31 după ce îl trage de tricou pe Florin Andone. Al doilea cartonaș este acordat fundașului cu cele mai multe convocări ca și rezervă la echipa națională și care apare în sfârșit titular de această dată, Cosmin Moţi. Până la pauză jocul decurge slab de ambele părți fără nicio o fază notabilă.
La pauză nu se produce nicio schimbare în echipa noastră, aceștia începând jocul la fel de lent ca și în prima repriză. În minutul 47, Nicușor Stanciu șutează mingea preluată dintr-o intercepție, însă peste poarta celor din Muntenegru. Minutul 48, vine și cel de al treilea cartonaș galben, acordat lui Florin Andone. Urmează alte 9 minute de acalmie totală în jocul ambelor echipe după care în minutul 57 Bogdan Stancu încearcă sa mai schimbe ritmul, driblează un adversar și reușește prima centrare de pe partea stângă, dar Nicușor Stanciu luftează. Același Nicușor Stanciu execută o lovitură liberă, bine de aceasta dată, dar Bozovic se întinde serios și reușește să respingă. Încep să se producă și schimbări, în minutul 68 intră Mugosa în locul lui Bakic pentru oaspeți iar în minutul 70 Torje îl înlocuiește pe Andone. Două minute mai târziu, minutul 72, Stanciu execută un corner la care, mai întâi Moţi, apoi Stancu deviază mingea paralel cu linia porții, Bicfalvi neputând ajunge pentru a o împinge în poartă. Adrian Popa îl înlocuiește pe Bicfalvi in minutul 76 iar Kojasevic pe Vesovic în minutul 80. Vine minutul 85 când, după o pasă a lui Nicușor Stanciu deviată cu mult noroc direct la Adi Popa, acesta șutează sigur pe el în plasa porții adverse reușind primul gol al partidei. Bucuria durează doar două minute, până în minutul 87, când după un fault al lui Săpunaru, acordat cu foarte multa ușurință, Jovetic scapă ușor de marcajul lui Moţi și lovește mingea cu capul înscriind golul egalizator pentru Muntenegru. În minutul 90 intră și Claudiu Keşeru în locul lui Bogdan Stancu și Nikolic în locul lui Beciraj. In ultimele secunde Vukcevic îi aplică lui Keşeru o lovitură cu capul în gură în careul de 16 metri iar arbitru fluieră indicând punctul cu var. Speranțele cresc însă Nicușor Stanciu execută deplorabil penalty-ul , peste poartă. Partida se încheie cu scorul de 1-1 după 95 de minute de joc slab, cu un antrenor nou și cu jucători poate prea putin experimentați pentru acest nivel. Vom avea următorul meci în Kazakhstan, pe data de 8 Octombrie, unde sperăm să vedem cu totul altceva, însă tot aseară selecționata reprezentativă a Kazakhstan-ului a remizat cu Polonia, scor 2-2, ceea ce anunță un meci foarte greu și pentru echipa noastră.