Rugaciune Catre Sfantul Andrei, Ocrotitorul Romaniei

Andrei mai este cunoscut si drept „cel dintai chemat” (la apostolie). L-a insotit pe Iisus Hristos prin Tara Sfanta. A fost martorul minunile savarsite de El si a luat aminte din invataturile Lui. A suferit, alaturi de ceilalti apostoli, asistand la chinurile si umilintele la care L-au supus iudeii pe Mantuitor.

S-a incredintat, impreuna cu ceilalti apostoli, ca Iisus a inviat din morti. L-a vazut pe Hristos inviat si in prima zi, si dupa 8 zile, si cand El s-a aratat in Galileea si le-a dat porunca sa predice Evanghelia printre toate neamurile pamantesti. Sfantul Andrei este considerat „Ocrotitorul Romaniei” sau „Patronul spiritual al romanilor”, deoarece el este cel care a crestinat poporul roman dupa ce a venit in Dobrogea. Traditia Bisericii arata ca acesta a avut un sfarsit de mucenic, fiind rastignit la Patras, langa Corint, cu capul in jos, pe o cruce in forma de X. Aceastei cruci i s-a spus „Crucea Sfantului Andrei”.

Rugaciune catre sfantul Andrei

In numele Tatalui, si Fiului, si Sfantului Duh, Domnului sa ne rugam:

„Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis si s-a facut faptura, nu intoarce dumnezeiasca Ta fata de la noi cei pacatosi, ca sa nu vina asupra-ne mania cea groaznica si infricosatoare a durerilor, care este rodul pacatelor noastre pe care in toata ziua, cu nesocotinta, in chip nenumarat le savarsim.

Noi suntem pacatosi si patimasi, netrebnici si plini de rautate, iar Tu esti izvorul vietii si al milostivirii; nu ne lasa, Doamne; nu trece rugaciunea noastra, a pacatosilor, nici nu rasplati noua dupa nelegiuirile noastre, ci, pentru ca nu suntem vrednici a castiga prin sarguinta cea de toate zilele milostivirea Ta, daruieste-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv. Pentru rugaciunile Apostolului Tau Andrei, daruieste-ne noua sanatate si viata ferita de toata rautatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne intareste cu darul Tau cel stapanitor, ca din adancul inimilor noastre, cu bucurie sa laudam praznuirea lui si sa slavim preasfant numele Tau, in vecii vecilor. Amin.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*