Manastirea Dintr-un Lemn, cu hramul ,,Nasterea Maicii Domnului” (8 septembrie), se afla situata in comuna Francesti, judetul Valcea. Este manastire de maici, cu viata de obste.

Biserica manastirii a fost construita din lemn, la sfarsitul secolului al XVI-lea, inceputul secolului al XVII-lea. Actuala biserica a fost zidita de Preda Brancoveanu, intre anii 1634-1635, iar in anul 1684 Serban Cantacuzino i-a adaugat pridvorul. Turla de pe pronaos si pictura au fost executate de mesterul zugrav Constantinos, in anul 1707.

Manastirea a fost refacuta in parte pe la mijloculsecolului trecut, cand la biserica a fost inlocuita vechea tampla (perete din lemn impodobit cu icoane, care desparte altarul de restul bisericii; iconostas; catapeteasma) si s-au construit chilii in latura de est a incintei principale, cladirile de la intrare si in latura de nord.

Intre anii 1926-1930 si 1938-1939, manastirea a fost restaurata si I s-au zidit noi chilii.

Incepand cu anul 1955, intregului asezamant monahal I s-au adus imbunatatiri. Restaurari importante s-au facut intre anii 1962-1963, iar in anul 1969 s-a introdus lumina electrica.

In biserica se gasesc mormintele sotiei si fiului lui Serban Cantacuzino.

Biserica ,,Bolnita” cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” a fost construita din lemn in anii 1810-1814, pe locul stejarului pastrator de icoana si pe temelia altei bisericute de lemn, ridicata in secolul al XVI -lea de Ancuta, fiica doamnei Chiajna si a lui Mircea Ciobanul; asezamantul a fost distrus de foc in secolul al XVIII -lea.

Manastirea are o valoroasa colectie de vechi obiecte bisericesti. Aici se pastreaza o Evanghelie din vremea lui Constantin Brancoveanu si o icoana veche, imbracata in argint, inchinata Maicii Domnului, despre care traditia spune ca s-a gasit intr-un stejar, din trunchiul caruia a fost facuta bisericuta DINTR-UN LEMN.

Doamne Ajuta!

-VA URMA-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*