Manastirea Arnota, cu hramul ,,Sfintii Mihail si Gavriil” (8 noiembrie), se afla situata in comuna Costesti, judetul Valcea. Este o manastire ortodoxa de maici, cu viata de obste.

Asezamantul monahal a fost ctitorit de Domnitorul Tarii Romanesti Matei Basarab (1632-1654), in anul 1634. Dupa legenta istorica Matei Basarab a zidit manastirea aici deoarece, inainte de a fi domn, gasise scapare in aceste locuri, fiind urmarit de cete de turci. Cercetarile arheologice din anul 1974 au aratat insa ca la temelia acestui asezamant se gasesc urme ale altor biserici, inca nedatate.

Arhitectura bisericii este in plantrilobat, cu abside si pridvor. Pridvorul cu turla i-a fost adaugat de Domnul Tarii Romanesti Constantin Brancoveanu (1688-1714), care a renovat acest asezamant intre anii 1705-1706, cand i-a schimbat si timpla si usa sculptata in lemn de castan. Tot Constantin Brancoveanu a renovat si pictura, fara a o inlocui pe cea originara. In exterior, fatadele sunt impartite printr-un brau de caramida aparenta, in doua registre: cel superior are ocnite adancite, iar cel inferior are firide rotunjite.

Intre anii 1852-1856, biserica a fost renovata de domnitorul Tarii Romanesti Barbu Stirbei (1849-1853 si 1854-1856), care a daramat vechile chilii si a zidit cladiri noi. Reparatii s-au mai facut si in anii 1907, 1935, iar intre anii 1954-1958 a fost consolidat intregul asezamant, s-au introdus instalatii de apa, incalzire etc.


Aici zace Matei Basarab, cu mila lui Dumnezeu odinioara stapan și Domn al Țarii Romanesti, barbat intelept, indurator si milostiv, intemeietor, innoitor a multe biserici si manastiri; niciodata biruit, ci biruitor; si a multor invingeri invingator prea slavit, dusmanilor infricosat, prietenilor de folos, imbogatitor al tarii sale, cel ce, cu multa bogatie si intru toate indestulat, in plina pace, a domnit douazeci si trei de ani; a adormit intru Domnul, la cinstite batranete, in anul Domnului 1654.”

In pronaosul bisericii se afla mormantul lui Danciu Vel-Vornic, tatal lui Matei Basarab si mormantul lui Matei Basarab, care mai intai a fost inmormantat la Targoviste si adus apoi la ctitoria sa.

Manastirea Arnota este unul dintre cele mai importante monumente istorice si de arta religioasa din Romania prin arhitectura, pictura si sculptura sa.

Trist este ca zidurile batrane au fost fisurate, frescele vechi de sute de secoleau cazut iar picturile de o valoare inestimabilas-au degradat iremediabil. In prezent manastirea este sustinuta de schele interioare, pentru a nu se prabusi in capul preotilor. Daca nu se intervine in cel mai scurt timp, acest monument cuprins in patrimoniul national s-ar putea prabusi. Ceea ce nu au reusit patru secole, s-ar putea intampla din cauza inconstientei industriasilor. Praful se intinde pretutindeni in zona, din cauza carierei …

Doamne Ajuta !

-VA URMA-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*