Manastirea Vasiova, cu hramul ,,Sfantul Ilie de la Izvor” (20 iulie), este un asezamant de maici si se afla situata in orasul Bocsa, judetul Caras-Severin (la 25 kilometrii Nord-Vest de Resita), unde se duce viata de obste.

Manastirea VASIOVA

S-a sfinţit de PS Timotei Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei si Caransebesului, cu hramul Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul.

Manastirea VASIOVA

Piatra de temelie a manastirii s-a pus in ziua de 15 mai 1905 de catre protopopul din Bocsa, Maxim Popovici, dar si prin stradaniile calugarului Macarie Gusca, acesta adunand danii de la credinciosi pentru zidirea manastirii. Asadar, parintele Macarie Cusca, cu sprijinul sculptorului Petru Oancea din Vasiova, zidarii si credinciosii au muncit cu abnegatie, asa incat in numai trei luni biserica era pregatita pentru tarnosire. Biserica este construita din zid in forma de cruce, compartimentata in altar, naos si pronaos. Naosul este delimitat de pronaos prin doi stalpi din lemn amplasati in mijlocul spatiului, acestia sustinand si balconul pentru cor (cafasul). Desi biserica, a fost terminata doar in 3 luni, sfintirea ei s-a facut abia in anul 1907.

In 1938, din initiativa Episcopiei Caransebesului, s-a construit o cladire in forma de L, cu un etaj, care adapostea chiliile maicilor, ateliere de tesatorie, covoare, stofe si tricotaje, stareta fiind monahia Alexandrina Colibaba. Iconostasul vechi si altarul au fost pictate in 1947, de catre pictorul Stefan lonescu.

Manastirea VASIOVA

In anul 1993 s-a zidit o cladire pentru ateliere de tesut covoare.

Manastirea VASIOVA – Interior

In urma decretului 410/1959, atelierul de tesut covoare a trecut in proprietatea statului si manastirea a fost desfiintata.

Manastirea VASIOVA – Paraclis (vedere de sus)

Asezamantul monahal a fost reinfiintat la 1 iulie 1990 si s-au facut demersuri pentru retrocedarea atelierelor.

Manastirea VASIOVA- Paraclis (vedere de jos)

Manastirea are o valoroasa colectie de carte veche si anume: Adunarea Cazaniilor (Viena 1793), Dogmele credintei (Neamt 1816), Pidalionul (Neamt 1844), Explicarea Psalmilor (Bucuresti 1853).

Ansamblul manastiresc este asezat pe un platou cu dealuri impadurite imprejur.

Doamne Ajuta!

-VA URMA-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

You may have missed