Manastirea Turnu, cu hramul ,,Intrarea in biserica” pentru biserica veche si ,,Schimbarea la fata “ pentru biserica noua, se afla in localitatea Calimanesti din judetul Valcea. Este manastire de calugari, cu viata de obste.

Documentele istorice relateaza ca in muntele Cozia au fost, in vechime, multe sihastrii, in chilii sapate in piatra, care se mai pastreaza si astazi in jurul manastirii Turnu.

Biserica cea mica, cu hramul ,,Intrarea in Biserica”, a fost ridicata in anul 1676, in locul alteia din lemn ctitoria lui Varlaam, episcop al Ramnicului si mitropolit al Tarii Romanesti, stins din viata in anul 1702.

Asezamantul monahal a fost o copie a manastirii Cozia-Veche. Acesta a fost refacut de episcopul Argesului, Gherasim Timus (1894-1911), insa biserica veche a fost mistuita de incendiu in anul 1932, scapand de flacari doar casa lui Gherasim Timus si vechile chilii din vale. Intregul ansamblu al vechiului asezamant monahal a fost refacut in anul 1933.

Biserica mare a fost zidita intre anii 1897-1901 de catre episcopul Gherasim Timus; are forma patrata, cu o turla mare la mijloc si cate una din lemn in cele patru colturi.

Intre anii 1935-1938, biserica si intregul ansamblu au fost renovate si s-au construit chilii cu etaj. Aici a functionat, pana in anul 1949, o scoala de cantareti bisericesti.

La manastirea Turnu, calugarii duc o viata foarte austera; nu se gateste cu carne. In incinta manastirii se afla doua pesteri unde odinioara s-au nevoit pustnicii.

Doamne Ajuta!

-VA URMA-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*