Manastirea Timiseni, cu hramul ,,Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul” (29 august), se afla in comuna Sag, judetul Timis. Este manastire de maici, unde duc viata de obste.

Mitropolitul Vasile Lazarescu (nascut: 1 ianuarie 1894, astazi Cornesti, judetul Timis – decedat: 21 februarie 1969, Manastirea Cernica), este cel care ctitorit manastirea inca din anul 1944.

A fost inzestrata, prin osteneala exarhului manastirilor din Banat din acea vreme, Justinian Dalea (nascut: 4 octombrie 1914, localitatea Bocsa, raionul Resita, judetul Caras-Severin- decedat: in anul 1998), cu cladiri corespunzatoare pentru atelierele de tesatorie si cu cele trebuincioase bunei gospodariri. Serviciile religioase s-au facut insa in capela amenajata in interiorul imobilului.

Activitatea sa de slujire a continuat in Arhiepiscopia Timisoarei pana in anul 1951. A fost preot la Catedrala mitropolitana, exarh si duhovnic la Manastirea Timiseni. In aceasta calitate s-a ingrijit de construirea unor cladiri la Manastirea Timiseni si a unei frumoase troite asezate in fata bisericii.

Manastirea Timiseni

Actuala Biserica s-a construit intre anii 1968-1972, sub indrumarea I.P.S. Nicolae Mihail Corneanu (nascut: 21 noiembrie 1923, Caransebes – decedat: 28 septembrie 2014, Timisoara, Romania), care a fost un inalt ierarh in Biserica Ortodoxa Romana, arhiepiscop al Timisoarei si mitropolit al Banatului din anul 1962 pana in anul 2014. In anul 1992, a fost ales membru de onoare al Academiei Romane. Pictura a fost executata de Victor Jurca, din Lugoj, iar sfintirea lacasului a avut loc la 29 august 1972.

Manastirea Sag-Timiseni-interior

S-a mai construit o cladire noua in care se afla staretia, trapeza, chiliile si atelierele de covoare si tricotaje. Dupa anul 1990 s-a dat in folosinta un corp de cladire pentru pelerini.

In anul 2002 a inceput constructia unei biserici mai incapatoare si un extins corp administrativ. Piatra de temelie a noii biserici s-a pus pe la 10 mai 2002, la praznicul Izvorul Tamaduirii, de catre I.P.S. Mitropolit Nicolae.

Doamne Ajuta!

-VA URMA-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*