Manastirea Surpatele, cu hramul ,,Sfanta Treime” (sarbatorita a doua zi dupa Duminica Pogorarii Sfanntului Duh, adica in lunea Rusaliilor), se afla in comuna Francesti, satul Surpatele, judetul Valcea. Este manastire de maici, unde se duce viata de obste.

Biserica a fost ctitorita de feciorii lui Popa Francu, Teodor si Stanciu, la inceputul secolului al XVI-lea; refacuta de boierii Buzesti, reparata in secolul al XVII-lea; reconstruita din zid de Doamna Maria Brancoveanu intre anii 1703-1706, cand a fost pictata; reparata si repictata in anul 1815; inchisa in anul 1872, cand maicile s-au mutat la manastirea DINTR-UN LEMN.

Comisiunea Monumentelor Istorice, a restaurata intre anii 1927-1935 tot complexul monahal, unde a aamenajat si chilii pentru 17 maici.

Asezamantul monahal are o catapeteasma frumos sculptata, ca si usile, in stil brancovenesc. Are o importanta colectie muzeala. De asemeni se mai remarca printr-o iconografie deosebita prin aceea ca se afla o pictura rar intalnita, Impartirea hainelor lui Iisus.

Tabloul votiv infatiseaza familia lui Brancoveanu, doi dintre fii si trei dintre fiice fiind reprezentate de inaltime egala cu parintii lor. Toate cele 13 persoane poarta coroane cu fleuroane (ornamente sculptate in forma de floare sau de frunza stilizata, folosite mai ales in arhitectura gotica).

Intre anii 1958-1959, s-au facut acestui asezamant monahal multe imbunatatiri de ordin gospodaresc.

MANASTIREA SURPATELE

Doamne Ajuta!

-VA URMA-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*