Manastirea Saraca, cu hramul ,,Schimbarea la fata”, se afla situata in comuna Gataia, satul Semlacu Mic, judetul Timis. Este manastire de calugari, cu viata de obste.

Originea manastirii nu se cunoaste cu certitudine; dupa unii istorici, ar data din secolele XIII-XIV; alti cercetatori, pornind de la vechiul strat de pictura, sustin ca asezamantul monahal a fost zidit in secolele XVI-XVII.

Manastirea Saraca – judetul Timis

Din analiza documentelor istorice reiese ca in anii 1270-1271 manastirea desfasura o bogata activitate. Precizari se fac si la inceputul secolului al XV-lea, cand superiorul calugarilor franciscani raporta ca manastirea este o aparatoare a ,,schismaticilor”. Cu ocazia restaurarii s-a gasit pisania ce consemneaza refacerea picturii in anul 1730. Asezamantul monahal isi indeplineste misiunea sa pana in anul 1778, cand imparatul Iosif al II-lea, desfiinteaza multe manastiri romanesti, trecandu-le in proprietatea statului. Manastirea Saraca a impartasit aceasta soarta vitrega, apoi a fost cumparata la licitatie, in anul 1782, de Ioan Ostoici, mare dregator din Timisoara, si devine mausoleul familiei acestuia.

Manastirea Saraca – judetul Timis
Manastirea Saraca – interior

In anul 1865 manastirea se gasea in paragina. In anul 1934 revine sub obladuirea episcopiei Caransebesului. Din anul 1948 si pana in anul 1987 a avut statut de parohie.

Manastirea Saraca – turla

Manastirea Saraca este un valoros monument istoric si de arta din Banat. Biserica are forma de cruce greaca, cu o arhitectura armonioasa, in stil bizantin. Pictura in fresca dateaza din secolul al XVI-lea si a fost restaurata prima data in anul 1730. In anul 1963 au inceput lucrari de restaurare, atat a cladirii cat si a picturii.

Manastirea Saraca – Icoana Maicii Domnului

Asezamantului monahal i s-a adaugat un nou corp de chilii si un nou paraclis, in noua constructie fiind prevazuta si amenajarea unui dispensar satesc. Hramul paraclisului este „Sfanta Maria Egipteanca”, unul din degetele sfintelor moaste ale acesteia aflandu-se la manastire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

You may have missed