Manastirea IZVORUL LUI MIRON

Manastirea ,,Izvorul lui Miron”, cu hramul ,,Sfantul Ilie”, se afla situata in comuna Tomesti, satul Romanesti din judetul Timis. Este o manastire de calugari, cu viata de obste.

In anul 1911, Episcopul Miron Cristea, viitorul Patriarh, a facut o vizita canonica in parohiile din aceste locuri si, uimitde frumusetea peisajului, a hotarat zidirea unei manastiri.

Miron Cristea, pe numele sau de mirean Ilie Cristea (nascut: pe 20 iulie 1868, Toplita – decedat: 6 martie 1939), Cannes, Franta), a fost publicist, filolog, politician roman cu vederi antisemite, senator, regent (20 iulie1927 – 8 iunie 1930) si teolog, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane (1925-1939). In perioada 1 februarie 1938 – 6 martie 1939, a fost prim ministru al Romaniei. La7 iunie 1919 a fost ales membru de onoare al Academiei Romane.

Temelia bisericii s-a pus in anul 1912, prin dania familiei Glava din Romanesti; a fost terminatain anul 1929 si inaugurata in anul 1931. In anul 1980 au inceput lucrarile de restaurare a acestui asezamant monahal, iar biserica s-a pictat recent, astfel ca la 20 iulie 1991, cand se praznuieste si hramul, a fost resfintita.

Vechea biserică a Manastirii, supranumita si „Voronetul din Banat” datorita picturii sale exterioare, era pe cale de a fi distrusa de calugării din acea vreme, pentru a face loc unei constructii extinse si renovate. Lucrurile au fost stopate, de Mitropolia Banatului pana a nu se fi daramat biserica monument istoric, ctitorie a primului Patriarh al Romaniei, Miron Cristea.

In momentul de fata asezamantul este in stare buna de functionare, adaugandu-i-se si un paraclis pentru slujbele din lunile de iarna, cu hramul ,,Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul”.

Doamne Ajuta!

-VA URMA-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*