Manastirea Iezer, cu hramul ,,Intrarea in biserica a Maicii Domnului” (23 noiembrie), se afla in localitatea Baile Olanesti, judetul Valcea. Este o manastire de maici, cu viata de obste. La aproximativ jumatate de kilometru, a existat o biserica mai veche, atestata documentar in anii 1495 si 1501, cand Radu cel Mare, domn al Tarii Romanesti (1495-1508), a acordat unele venituri acelui asezamant monahal.

Actualul asezamant a fost ctitorit de Mircea Ciobanul si de sotia sa doamna Chiajna in anul 1559, iar lucrarile au fost terminate dupa moartea ctitorului, intre anii 1567-1568, asa cum se mentioneaza in pisania din anul 1720. Aceeasi pisanie spune ca pe la anul 1700, asezamantul era pustiu ,,caci prin vremi si prin necautare s-au surpat”.

Biserica actuala a fost zidita de episcopul Ilarion al Ramnicului si schimonahul Antonie. Aceasta mare personalitate a vietii monahale romanesti a fost canonizata sub numele de Sfantul Cuvios Antonie de la manastirea Iezer, de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in luna iunie 1992, stabilindu-se astfel data pentru praznuire la 23 noiembrie. Biserica a fost pictata in anul 1720 de catre ieromonahul Nicolae. Prima restaurare s-a facut intre anii 1865-1870, cand se zideste clopotnita si se repara chiliile.

In anul 1870, Episcopia Ramnicului si Argesului restaureaza din nou asezamantul monahal, facand si multe imbunatatiri de ordin gospodaresc.

MANASTIREA IEZER- JUDETUL VALCEA

Doamne Ajuta!

-VA URMA-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*