Manastirea Hodos-Bodrog, cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”, se afla in comuna Felnac, soseaua Arad-Periam-Sinnicolau Mare, la 19 kilometri Sud-Vest de judetul Arad. Este manastire de calugari. Este cea mai veche asezare monahala din Romania, unde se duce viata de obste.

Parintele arhimandrit Cleopa Ilie, spune: ,,Trebuie sa stim cu totii ca viata de obste in crestinism a fost intemeiata de insusi Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos. Acest adevar il arata Sfantul Vasile, care zice despre calugarii ce traiesc in viata de obste: ,,Acestia sunt urmasii adevarati ai Mantuitorului si ai petrecerii Lui cu trupul pe pamant”.

Prima atestare documentara dateaza din anul 1177, ca o continuare a vechii manastiri de pe Cenad (pe Mures) din jurul anului 1000.

Document care atesta existenta Manastirii la anul 1177
Manastirea Hodos-Bodrog

Dupa cum se zice, a fost zidita in urma descoperirii icoanei Maicii Domnului de catre un taur care a scurmat cu coarnele in locul unde s-ar fi aflat icoana. (Deasupra usii, in interior, se afla coarnele acestui taur). Este o ctitorie calugareasca si a fost manastire bogata, cu viata infloritoare, mai ales culturala.

In secolul al XII-lea a avut biserica de lemn, care a disparut, in locul ei zidindu-se in secolul al XIV -lea, biserica actuala, in plan triconc, care seamana cu biserica Domneasca din Curtea de Arges, cu cele de la Vodita, Tismana, Cotmeana si Cozia. Tirnul clopotnitei dateaza din acelasi secol. Cladirile din partea de rasarit si staretia s-au zidit in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. In partea de vest, chiliile si paraclisul au fost ridicate intre anii 1904-1907.

Manastirea Hodos-Bodrog, este locul unde episcopul Ioan Ignatie Papp s-a rugat pentru ca Marea Unire sa se faca.

Inaintea marii serbari romanesti de la 1 decembrie 1918, Episcopul Ioan Ignatie Papp, a pornit catre Alba Iulia, a facut un gest ce, singur de-ar fi, da masura omului supranumit ,,Episcopul Marii Uniri”.

,,Nu am gasit consemnari scrise ale lucrului, insa traditia orala a retinut ca, inainte de a pleca la Alba Iulia la Marea Adunare Nationala, Episcopul Ioan Ignatie Papp s-a oprit cu insotitorii sai la manastirea Hodos-Bodrog, de langa Arad, cea unde fusese tuns calugar la 1900. Aici, Episcopul s-a rugat pentru izbanda romanilor, iar actele Unirii, incluzand rezolutia ce urma a fi prezentata de catre Vasile Goldis, au fost sfintite.”, relateaza publicatia online Asociatia Culturala Matricea Romaneasca.

A existat fara intrerupere ca asezamant monahal pana la aparitia decretului 410/1959, cand i s-au luat statutul de manastire, devenind gospodarie anexa a episcopiei Aradului.

A fost reinfiintata in anul 1975, iar intre anii 1979-1985 s-au facut impresionante lucrari de consolidare si reparare. Acum se face restaurarea picturii (cea din naos si altar dateaza din secolul al XIV-lea, iar cea din pronaos este realizata intre anii 1938-1940).

Manastirea are o bogata colectie de icoane, carti vechi si alte obiecte de patrimoniu din secolele XIV-XIX.

Explicarea credintei ortodoxe de Sf. Ioan Damaschin in lb. greaca si latina

Are ateliere, dintre care mai important este cel de croitorie; aici se fac mitre, potcapuri etc.

Asezamantul monahal este foarte aproape de raul Mures si adesea amenintat de revarsarile acestuia.

Doamne Ajuta!

-VA URMA-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

You may have missed