Manastirea Frasinei, cu hramul ,,Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul” (24 iunie) la biserica veche si ,,Adormirea Maicii Domnului “ (15 august), la biserica noua, se afla in comuna Muereasca, judetul Valcea. Este o manastire de calugari, cu viata de obste.

Biserica mare a fost ctitorita de Sfantul Calinic, episcopul Ramnicului, intre anii 1860-1863. Pictura, in ulei, a fost executata de pictorul ardelean Misu Pop.

Biserica schitului vechi, cu hramul ,,Nasterea Sfantului Ioamn Botezatorul” a fost construita din lemn de calugarii bulgari Ilarion si Stefan, in anul 1710 si reconstruita din zid in anii 1762-1763 de fratii lovipalidin Ramnic. Din anul 1787, schitul ramane pustiu pana in anul 1848, cand este refacut de calugarul cernican Achache. Biserica pastreaza pictura din anul 1763, executata de Teodor Zugravul, cat si pe cea din tinda, din anul 1848.

Paraclisul cu hramul ,,Sfintii Trei Ierarhi”, cladirile de locuit, dinspre miazazi si rasarit, au fost facute de episcopul Gherasim Safirim al Romanului.

Viata monahala de aici se aseamana cu cea de la Muntele Athos: in manastire nu au voie sa intre femei si nu se gateste cu carne.

Este singura manastire din tara care n-a fost secularizata, pastrandu-si tot terenul agricolpana in zilele noastre.

MANASTIREA FRASINEI – JUDETUL VALCEA

Doamne Ajuta!

-VA URMA-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*