Manastirea Clocociov, cu hramul ,,Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” (8 noiembrie), se afla situata in municipuiul Slatina, cartierul Clocociov, judetul Olt. Manastire de maici, cu viata de obste.

Manastirea CLOCOCIOV – Iarna

Existenta acestui asezamant monahal dateaza de la inceputul secolului al XVI-lea, dupa cum atesta un zapis de danie din anul 1512. A fost refacut de Mihai Viteazul (domnul Tarii Romanesti intre anii 1593-1600), iar pentru o perioada (in 1600), a fost conducator de factoal celor trei state medievale care formeaza Romania de astazi: Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova. Manastirea Clocociov a fost ctitorita de Diicu Buicescu, vel-aga, ea fiind reconstruita din temelie in anul 1645. Diicu Buicescu, a fost mare dregator care a ajuns mare spatar al domnitorului muntean Matei Basarab (domn al Tarii Romanesti intre anii 1632 si 1654).

Manastirea a mai suferit renovari in urma cutremurului din anul 1838, iar in timpul primului razboi mondial (1914-1918) a fost distrusa de incendiu si parasita. A fost restaurata in anul 1958.

Aici a trait si lucrat calugarul Naum Rimniceanul (1764-1839), autorul Cronicii inedite de la Blaj si al Istoriei Zaverii in Valahia in care trateaza despre Revolutia lui Tudor Vladimirescu (nascut la data de 7 iunie 1780, in comuna Vladimir, judetul Gorj si asasinat pe 7 iunie 1821, la Targoviste, a fost conducatorul Revolutiei de la 1821, al pandurilor si domn al Tarii Romanesti.

Aici la manastire exista si un atelier de tricotat.

Toate manastirile de maici stralucesc de curateniesi sunt impodobite cu flori, dar maicile de aici parca se intrec pe sine, au cele mai vrednice maini.

Doamne Ajuta!

-VA URMA-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*