Manastirea Calugara, cu hramul ,,Acoperamantul Maicii Domnului”(1 octombrie), se afla in Ciclova Montala (localitate componenta a orasului Oravita), pe DN 57 Orsova-Moravita, judetul Caras-Severin si este un asezamant monahal reinfiintat dupa decembrie 1989. La manastire se duce viata de obste.

Manastirea Calugara-vedere aeriana

Dupa traditie si toponimul ,,Valea Calugarului”, a fost o ctitorie calugareasca, veche de secole.

Zidirea actualei biserici s-a inceput in anul 1860, datorita monahului Nedici Alexie, care, cu binecuvantarea mitropolitului Andrei Saguna, vine aici si strange danii de la credinciosi pentru ridicarea unei manastiri. Slujba de sfintire a lacasului s-a facut in toamna anului 1861.

Manastirea Calugara-intrarea principala

Asadar, la 1 octombrie 1861, Emilian Kengeleat, Episcopul Sarb al Caransebesului si Varsetului, va sfinti, de fata cu tanarul ctitor, biserica noii manastiri Calugara. Dar inimosul Alexie Nedici, primul staret si primul vietuitor al noului asezamant monahal, nu va trai sa-l vada inflorind. Misiunea lui pe pamant se incheiase. A trecut in imparatiile luminii, la un an dupa sfintire, pe 23 iulie 1862. Petrecuse pe pamant doar 26 de primaveri.

Sub binecuvantata indrumare a staretului Durain Bartolomeu, cu o traire duhovniceasca de 30 de ani in aceasta manastire (1917-1947), asezamantul cunoaste o perioada de mare inflorire.

Ultima restaurare s-a facut in anul 1965, insa in urma cu cativa ani s-a produs, in urma unui trasnet, un mare incendiu, care amistuit cladirile anexe.

In anul 1942 s-a renovat biserica dupa planul arhitectului Dimitrie Boitor din Oravita si s-a pictat interiorul in stil bizantin, in tempera, de pictorul Nicolae Popovici, preot la Cacova.

Manastirea Calugara-interior

S-au sculptat iconostasul, stranile si tronul Maicii Domnului de catre sculptorul Aurel Cotarla din Oravita;

Dupa terminarea acestor lucrari, manastirea a fost tarnosita in data de 3 octombrie 1943 de episcopul Veniamin Nistor al Caransebesului, in prezenta multor credinciosi din imprejurimi.

Sub conducerea parintelui staret Casian Onita s-a restaurat si infrumusetat biserica (interior si exterior), s-a realizat extinderea corpului de chilii si s-a asfaltat drumul de acces spre manastire.

Manastirea Calugara -Icoana Maicii Domnului

Prin intreaga sa istorie, Manastirea Calugara ramane un izvor viu al consolidarii spiritului crestin ortodox din zona Oravitei si Valea Carasului.

Doamne Ajuta!

-VA URMA-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

You may have missed