Manastirea Bogaltin, are hramul ,,Sfintii Petru si Pavel” si se afla in comuna Cornereva, satul Bogaltin, in judetul Caras-Severin (soseaua Caransebes – Orsova, ramificatia Cornereva la stanga, la 56 de kilometrii Sud de Caransebes, in muntii Tarcului. Este o manastire in care se traieste o viata de obste.

Manastirea Bogaltin

Traditia ne spune ca este ctitoria familiilor Ion Radulescu, Gheorghe Sorescu, Nicolae Canicean si a monahiei Nimfodora Ghergulescu.

Manastirea Bogaltin-vedere de sus

Temelia asezamantului a fost pusa in anul 1949. In urma decretului410/1959, manastirea a fost data in grija parohiei Bogaltin (biserica din satul Bogaltin a fost pictata in anii 1920 de catre Gheorghe si Corneliu Baba).

Biserica este in forma de cruce, compartimentata in altar, naos si pronaos. Are si un pridvor deschis, sprijinit pe 10 stalpi de lemn, cu plafonul pictat. Catapeteasma este din lemn de tei, in stil greco-catolic, zugravita in gri. Nu a fost pictata, dar a avut 3 randuri de icoane, pe primul erau reprezentate praznicele imparatesti, pe randul al doilea sfintii apostoli si pe randul al treilea de sus proorocii, in mijlocul lor fiind icoana cu Iisus Hristos rastignit pe cruce. Altarul este luminat de 2 ferestre, iar naosul si pronaosul, de cate o fereastra pe fiecare parte.

Manastirea Bogaltin- interior

In luna august 1990, centrul eparhial a facut demersurile pentru reinfiintarea acestui asezamant monahal.

In anul 2008 Consiliul Eparhial al Episcopiei Caransebesului a schimbat destinatia manastirii transformand-o in manastire de calugarite, care actualmente intreprind lucrari de cosolidare a bisericii si de imbunatatire a ansamblului monahal.

Manastirea nu are proprietati, nu are venituri, este ajutata de credinciosi si de centrul eparhial.

De avut in vedere si faptul ca s-au reinfiintat si:

– Schitul PIATRA SCRISA, comuna Armenis, judetul Caras-Severin,

Schitul PIATRA SCRISA

– Schitul ,,SFANTUL ILIE”, comuna Borlova, judetul Caras-Severin,

Schitul ,,SFANTUL ILIE”

– Schitul ,,SFANTUL ILIE”, comuna Valiug, judetul Caras-Severin. Se afla in muntele Semenic.

Schitul ,,SFANTUL ILIE”

Doamne Ajuta!

-VAURMA-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

You may have missed