Manastirea Arad-Gai, cu hramul ,,Sfantul Simeon Stalpnicul”, se afla situata in partea de Nord Vest a municipiului Arad, in cartierul Gai. Este o manastire de maici, unde se duce viata de obste.

Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Aradului – Emilian Crisanul

Manastirea a fost ctitorita intre anii 1760-1762 de episcopul Sinesie Jivanovici (1711-1768), folosita ca resedinta episcopala de vara. A facut manastirea cu cladirile anexe, care ulterior a devenit o gropnita pentru episcopii Aradului, inzestrata cu o mosie de 300 iugare (1 iugar=0,5775 ha).

Paraclisul Manastirii Arad-Gai

Pana in anul 1955, a fost biserica de parohie pentru credinciosii din cartierul Gai; din acest an devine manastire, insa in urma decretului 410/1959 a fost desfiintata, cladirile fiind luate de CAP (in cladirea unde se afla muzeul a fost crescatorie de pui.).

Turla Manastirii Arad-Gai

In anul 1964, P. S. Episcop Teoctist (actualul patriarh al Romaniei) a amenajat aici o colectie de arta (manuscrise si carti rare) si a inceput restaurarea monumentului si inchegarea unei obsti monahale de maici. Lucrarile de restaurare si zidire de noi cladiri vor fi continuate de succesorul sau, episcopul Visarion, care a infiintat cea mai importanta colectie de arta din eparhie si a facut aici depozitul obiectelor bisericesti cu valoare de patrimoniu din judetul Arad, care se afla necontenit in atentia actualului Episcop, P.S.Timotei.

Biserica este monument de arhitectura, stil baroc, si face corp comun cu o cladire (unde se afla muzeul) care seamana cu un conac; nu a fost pictata niciodata, acum s-a intocmit devizul pentru a se face aceasta lucrare.

In anul 1988, a fost adusa aici o bisericuta de lemn din Salistea de pe Mures.

Manastirea are o frumoasa gospodarie anexa, in special un mic sector zootehnic.

Astazi Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Aradului este Emilian Crisanul.

Doamne Ajuta!

-VA URMA-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*