Scurta istorie a celor doua razboaie mondiale

Dupa primul razboi mondial s-au prabusit patru imperii: otoman, austro-ungar, german si rus, iar 16 milioane de soldati si civili aufost ucisi. Al doilea razboi mondial a fost cel mai distrugator razboi din istoria omenirii, au fost implicate aproape toate tarile lumii si au fost ucisi peste 70 de milioane de oameni, aproximativ 3% din populatia lumii de la acea vreme.

Primul razboi mondial (Marele razboi), incepe in anul 1914. Antagonismul dintre puterile Europei ajunsesera la paroxism si a fost nevoie de o scanteie (asasinarea printului mostenitor al tronului Austro-Ungariei) pentru ca declaratiile de razboi sa curga din toate partile. Mai intai Austro-Ungaria declara razboi Serbiei, in ajutorul sarbilor sar rusii, apoi germanii se declara de partea austriecilor, Franta si Anglia sunt impotriva Germaniei … Ulterior intra in razboi si Japonia, Statele Unite ale Americii, Canada, si uite asa se ajunge la prima conflagratie mondiala. Regele Carol I al Romaniei ar fi dorit sa luptam de partea Germaniei, dar oamenii politici ai vremii refuza. Asa ca suntem neutri timp de doi ani, timp in care suntem curtati de ambele tabere. Pana la urma acceptam sa luptam de partea Antantei pentru ca ni se promitea Transilvania si Banatul. Intram in razboi in anul 1916. Armata romana avea entuziasm, dar nu avea conducatori si nici armament modern. Asa ca, desi la inceput lucrurile au mers bine si am intrat in Transilvania, apoi am fost atacati si de Austro-Ungaria, dar si de bulgari si germani din sud. In batalia de la Turtucaia suntem invinsi, guvernul si regele se refugiaza in Moldova, iar germanii ocupa Muntenia si Oltenia. Iarna anului 1917 este foarte grea, din cauza aglomerarii in Moldova izbucneste tifosul care face ravagii, dar armata romana se reface. In anul 1917 au loc lupte crancene la Marasesti, Marasti si Oituz, dar lucrurile merg prost pentru noi. In Rusia izbucneste revolutia bolsevica si ne trezim singuri pe frontul din est. Semnam pacea cu Puterile Centrale si iesim din război, asta desi in tratatul cu Antanta ne angajasem sa nu capitulam! Reintram in razboi pe 10 noiembrie 1918, cu exact o zi inainte de a se incheia razboiul. Desi Romania a avut multe probleme in acest razboi, urmarile pacii sunt uriase: primim Transilvania, Banatul, Bucovina si Basarabia, pentru prima oara in istorie formandu-se Romania Mare. Desi ulterior Basarabia si Bucovina sunt pierdute, atunci s-au conturat granitele Romaniei de azi.

Al doilea război mondial. Pentru noi al doilea razboi mondial a inceput practic cu semnarea tratatului Ribbentrop-Molotov, pact de neagresiune intre Germania si Uniunea Sovietica. In protocolul aditional al tratatului rusii si-au declarat interesul pentru Basarabia. Urmarea este ca in urma ultimatumului sovietic, ne retragem din Basarabia in anul 1940 fara sa tragem nici un foc de arma. La fel facem si in Transilvania cand in urma Dictatului de la Viena cedam o buna parte a acestei regiuni in favoarea Ungariei. Cauzele acestor retrageri rusinoase sunt in primul rand dotarea precara a armatei romane (datorata in bună parte coruptiei), iar o alta cauza a fost presiunea exercitata de germani si rusi sa cedam. Regele Carola al II-lea este nevoit apoi sa abdice in favoarea fiului sau Mihai, dar puterea o preia Ion Antonescu. Acesta se aliaza cu nemtii si va ataca Uniunea Sovietica dupa 22 iunie 1941. Mergem pe mana germanilor si invadam Uniunea Sovietica. Trupele romane ajung sa lupte in Crimeea si la Stalingrad. S-a pus de multe ori problema daca a fost sau nu o eroare invadarea Uniunii Sovietice. Adevarul este ca Romania, stat mic din punct de vedere economic si militar, nu a facut de prea multe ori in istorie ce ar fi vrut, ci a fost nevoita sa accepte pretentiile marilor puteri. Oricum am fi facut, trebuia sa fim de partea cuiva puternic. Asa se face ca pe 23 august 1944 schimbam tabara, ne aliem cu sovieticii impotriva germanilor, asa ca Basarabia si Bucovina sunt pierdute, dar recapatam Transilvania in anul 1945 pentru ca in tara se instaureaza un guvern pro-comunist condus de un necomunist, Petru Groza. Au urmat 45 de ani de comunism care au dus la o saracie accentuata a romanilor, urme greu de sters, pentru ca se vad si azi in mentalitatilor oamenilor mai ales.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*