Politica. Stiati, ca …? Partidul National Liberal intre anii 1875-1947

Partidului National Liberal, a fost fondat la 24 mai 1875, si a avut o considerabila traditie. P.N.L., este unul dintre principalele partide din Romania si in acelasi timp cea mai veche formatiune politica din tara.

Alaturi de mica boierime progresista de la 1848, burghezia a format baza socială a Partidului National Liberal. Alaturi de acestia s-au aflat cei mai multi functionari, dezvoltarea sociala a Romaniei moderne avand particularitatea unei prezente foarte accentuate a functionarilor ca sustinatori activi ai partidelor politice, si mai ales ai Partidului National Liberal. Tot in preajma Partidului National Liberal gravitau si reprezentantii profesiilor liberale: avocati, ingineri, medici, profesori. Dupa anul 1900, Partidul Naţional Liberal a atras de partea sa si intelectualitatea satelor, pe preoti si invatatori, prin miscarea cooperatista iniţiata de Spiru Haret.

– Partidul Naţional Liberal a avut o activitate politica si legislativa efervescenta, pe masura indelungatei sale prezente la guvernare. Cea mai lunga perioada a durat nu mai putin de 12 ani, intre 1876 si 1888. O perioada atat de indelungata de detinere si exercitare a puterii a tensionat viata politica. De altfel, tocmai in acesti ani a compus Ion Luca Caragiale geniala sa „Scrisoare Pierdută(1884), care satirizeaza acerb politica liberala si pe reprezentantii acesteia.

– In anul 1907, Partidul National Liberal a inabusit rascoala taranilor, dar nu cu violenta sangeroasa pe care i-au atribuit-o adversarii politici si, ulterior, propaganda comunista. Liberalii, care initiasera si improprietarirea din vremea lui Cuza, militau inca din anul 1881 pentru o reforma agrara radicala si au cautat solutii care sa amelioreze situatia taranilor. Au izbutit sa realizeze acest mare proiect, insa abia dupa încheierea victorioasa a Primului Razboi Mondial.

– Din guvern al reformelor, guvernul Bratianu a devenit unul al neutralitatii si apoi al participarii Romaniei la razboi, pentru realizarea unitatii nationale. Dupa Marea Unire, cu sustinerea Regelui Ferdinand, care se angajase personal in fata soldatilor ca le va da pamant, in anul 1921, se realizeaza cea mai mare reforma agrara din istoria Romaniei: 66% din suprafata arabila detinuta de mosieri, expropriata cu justa despagubire, a fost alocata taranilor. Noua Constitutie (1923) consacra Marea Unire si depline libertati cetatenesti.

– Partidul National Liberal, a jucat un rol foarte important in refacerea economica, dupa principiul „Prin noi insine”: in anul 1938, industria a atins nivelul maxim de dezvoltare din perioada interbelica. Dusmanit cu violenta de legionari, care i-au asasinat chiar presedintele, pe Ion Gheorghe Duca, Partidul National Liberal si-a vazut suspendata activitatea intre 1938 si 1944, in perioada dictaturii regale si apoi in dictatura antonesciana. Dupa Armistitiu, cand Constitutia din anul 1923 este repusa in drepturi, Partidul National Liberal revine pe scena politica. Proclamarea Republicii, la 30 decembrie 1947, a dus insa la interzicerea tuturor „partidelor burgheze” si deci la intreruperea activitatii politice a Partidului National Liberal. O mare parte a fruntasilor sai au fost inchisi, multi murind in închisorile comuniste – cel mai cunoscut, dar departe de a fi singurul, fiind marele istoric si om politic Gheorghe Bratianu. Mulți altii au fost fortati sa ia calea exilului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*