Politica. Informatii si curiozitati. Stiati, ca …? Straniu … hotia legala!

Legile, aceste norme cu caracter obligatoriu, ar trebui sa respecte logica si bunul-simt, e un fenomen de la sine inteles. Asta insa in teorie, pentru ca in practica elementul primordial este dat adesea peste cap si, prin urmare, situatii absurde, cu abuzuri strigatoare la cer, pot fi justificate perfect cu legea in mana.

Stiu pe cineva care a facut in anul 2007 un credit pentru nevoi personale (si care isi platea cu constiinciozitate ratele) care s-a trezit ca suma de plata ii crestea de la o luna la alta. Francul elvetian era stabil, iar din iulie a inceput sa creasca puternic si rata a inceput sa creasca exagerat.
S-a dus la banca pentru explicatii, functionarii l-au aburit cu niste termeni de specialitate de neinteles, persoana s-a enervat si a decis sa nu mai plateasca nimic pana cand banca nu-si recunoaste hotia si nu remediaza situatia.
Dupa un an de zile, timp in care a fost bombardat cu somatii (pe care le-a ignorat), s-a trezit cu executorul la usa. A inceput foarte sigur pe el sa-i explice acestuia cum stau lucrurile, dar omul a ridicat neputincios din umeri: nu era treaba lui, el nu era instanta de judecata, el venise acolo doar sa vada ce poate lua in numele bancii, conform clauzelor trecute in contractul de creditare. Si astfel, cu „dreptatea” de partea lui, persoana a ramas fara ratele achitate pana atunci.
E o mare diferenta intre ceea ce iti spune tie logica sau bunul-simt si ceea ce spune legea. Ceea ce tie ti se pare un furt, marirea din burta a ratei in cazul unui credit de nevoi personale, din punct de vedere legal poate fi foarte OK. Desi, in esenta, da, chiar este un furt.
Treaba devine insa fara iesire atunci cand, la fel ca in cazul creditului, trebuie sa dai bani nu bancii, ci Statului, luna de luna, sub forma de taxe, contributii si impozite, aici nu mai ai de ales, esti obligat sa platesti o ,,rata” lunara egala cu circa 60% din venitul tau. Si pentru ce?
Cand iei un credit de nevoi personale, macar ai un rezultat concret, utilarea cu aparaturi necesare sau imbunatatirea conditiilor de trai, pe care le pastrezi pana la sfarsitul perioadei de creditare, pe cand in cazul taxelor, contributiilor si impozitelor vezi limpede doar cum Statul foloseste banii astfel colectati pentru schimbat borduri, pentru mariri de salarii in sectorul bugetar sau pentru pensiile speciale ale unor smecheri. Nu pentru altceva. Nu pentru spitale, nu pentru educatie, nu pentru autostrazi.
Ce e logic aici? Ce e de bun-simt? Nimic. E pur si simplu un furt, dar care, ca si in cazul de mai sus cu banca, e legal. Suntem furati legal prin sistemul de taxe si impozite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*