Politica. Informatii si curiozitati. Stiati, ca …?

Leacul plictiselii este curiozitatea. Suntem constienti de faptul ca sunt multe lucruri de descoperit in lume, atat de multe carti de lecturat si o sumedenie de informatii de acumulat.

– Pactul Ribbentrop-Molotov, semnat intre Germani nazista si URSS (sau pactul Hitler-Stalin), la data de 23 august 1939, a avut efecte dramatice si are in continuare si in zilele noastre, si nu doar din punct de vedere teritorial. Cel mai important efect a fost, fara indoiala, ultimatumul sovietic din iunie 1940, care a dus la cedarea Basarabiei de catre Romania. Si a mai fost crearea unei situatii de politica externa aproape fara ieșire pentru Romania, care a pus-o, practic, in bratele Germaniei naziste, stat care, dupa seria de cedari teritoriale prelungita pana in septembrie 1940, s-a declarat, dupa aceste ajustari dramatice, gata sa garanteze nu doar ceea ce se numea atunci independenta politica a Romaniei, ci si noua sa configuratie teritoriala. Pactul Ribbentrop-Molotov este, pentru Romania, intr-un oarecare sens, inceputul simbolic al razboiului impotriva Uniunii Sovietice. Prin acest pact de neagresiune, s-a divizat Europa si s-a mutilat intre altele Polonia, statele baltice si Romania.

Un raport al Uniunii Europene pune in evidenta faptul ca femeile din Balcani au cea mai scazuta speranta de viata la nivelul blocului comunitar. Diferenta este semnificativa: zece ani mai mult in dreptul femeilor din Franta sau Spania, de pilda – 86,3 ani – decat in cazul celor din Bulgaria. La coada clasamentului sperantei de viata in Uniunea Europeana sunt foste state din blocul comunist – alaturi de Bulgaria se afla Ungaria, Letonia si Romania, unde in medie femeile nu ajung la varsta de 80 de ani. Demn de mentionat este și faptul ca, in pofida standardului de viata mult mai ridicat din Germania, Olanda sau Danemarca, femeile din Portugalia le depasesc la speranta de viata, iar cele din Slovenia, singurul stat din regiunea Balcanilor care se afla in top din acest punct de vedere, traiesc mai mult chiar decat cele din Portugalia, avand o speranta de viata de 83,7 ani.

– Ion Antonescu (15.06.1882 – 01.06.1946), a fost om politic şi militar. A îndeplinit functii importante , precum: seful sectiei Operatii de la Marele Cartier General in anii razboiului pentru reintregire, atasat militar la Londra si Paris, comandant al Scolii Superioare de Razboi, sef al Marelui Stat Major, ministru de război. Fire darza si hotarata, a criticat coruptia si afacerile veroase ce domneau in randurile camarilei regale si a intrat in conflict cu Carol al II-lea, care i-a fixat domiciliu fortat la manastirea Bistrita. Dupa numirea sa la conducerea statului, prin intreaga politica pe care a desfasurat-o, pana la 23 august 1944, a fost si ramane o personalitate controversata.

Iuliu Maniu, s-a nascut la 8 ianuarie 1873, in satul Badacin, Salaj si a decedat la data de 5 februarie 1953, in Sighetu Marmatiei). Iuliu Maniu, a fost un om politic roman, deputat roman de Transilvania in Dieta de la Budapesta, de mai multe ori prim-ministru al Romaniei (noiembrie 1928 – iunie 1930; iunie 1930 – octombrie 1930; octombrie 1932 – ianuarie 1933), preşedinte al Partidului National-Taranesc (1926-1933, 1937-1947), detinut politic dupa anul 1947, decedat in închisoarea Sighet. A fost membru de onoare (din 1919) al Academiei Romane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*