Politica. Informatii si curiozitati. Stiati, ca …?

Iuliu Maniu si Ion Mihalache, parintii fondatori ai Partidului National Taranesc

Iuliu Maniu si Ion Mihalache

Partidul Naţional Ţărănesc, s-a format in anul 1926, prin fuziunea Partidului Național Roman din Transilvania (prezidat de Iuliu Maniu) cu Partidul Taranesc din Vechiul Regat (prezidat de Ion Mihalache). Alegerile din decembrie 1928 au adus victoria PNT, care a castigat 77,76% din voturi si 348 de mandate de deputat. Presedintia Consiliului de Ministri a fost incredintata lui Iuliu Maniu. Guvernul PNT a reusit stabilizarea leului si convertibilitatea deplina a monedei nationale. La 16 martie 1929 s-a publicat legea pentru administrarea pe baze comerciale a intreprinderilor publice, care prevedea ca toate concesiunile urmau a se face prin licitatie publica; pe baza legii s-au constituit regii autonome in domeniul cailor ferate, telecomunicatiilor, petrolului, gazului metan etc. Alte masuri legislative importante au privit vanzarea pe credit a masinilor industriale, organizarea Creditului Funciar Rural si a Creditului Agricol, introducerea contractului colectiv de munca, prin care aparea pentru prima data concediul de odihna platit, de 7-30 de zile pe an, reorganizarea administrativa a tarii s.a. In contextul in care liderii PNT erau acuzati ca s-ar fi imbogatit pe cai necinstite, Ion Mihalache a depus un proiect de lege privind controlul averii tuturor funcționarilor publici si demnitarilor de dupa 1914. Proiectul nu a trecut insa de comisiile tehnice ale Parlamentului decat in a doua guvernare PNT.

Fruntasul taranist Ion Mihalache, in boxa acuzatilor dupa instaurarea regimului comunist (1947).Legislatia promovata de guvernul PNT Vaida -Voievod a dus la scaderea impozitelor. S-a adoptat si legea controlului averii functionarilor publici: daca averea nu putea fi justificata, se aplica un impozit de 90%; daca, insa, cel controlat isi justifica averea, denuntatorul putea fi pedepsit cu inchisoare pana la un an. Guvernul Vaida a operat intr-o conjunctura dificila. In februarie 1933 a fost nevoit sa recurga la forta pentru reprimarea grevelor muncitorilor de la „Atelierele Grivita”. Confruntat cu nemultumirea regelui Carol si cu agitatia liberalilor, guvernul Vaida a demisionat in noiembrie 1933.

In 1938, regele Carol abroga Constitutia din 1923 si interzice activitatea partidelor politice. Totusi, PNT continua actiunea interna. Iuliu Maniu si Ion Mihalache au fost solicitati sa participe le cele doua consilii de coroana din 29-30, respectiv 30-31 august 1940 in care s-a dezbatut pozitia Romaniei fata de Dictatul de la Viena. Ambii s-au opus cedarii fara lupta a Transilvaniei de Nord.

PNT a salutat intrarea Romaniei in razboiul impotriva URSS, dar nu a fost de acord cu participarea la razboi peste raul Nistru. Pe masura ce situatia frontului din est se inrautatea, Maniu si-a sporit insistentele pentru ca Antonescu sa incheie un armistitiu cu puterile aliate.

Dupa Al Doilea Război Mondial, PNT a fost principala forta politica care s-a opus instaurarii comunismului in Romania. La 31 august 1944 a fost repusa partial in vigoare Constitutia din 1923, ceea ce a permis reluarea legala a activitatii PNT. Perioada urmatoare a fost dominata de lupta impotriva instaurarii regimului comunist in Romania si salvarea libertatilor democratice puse in pericol de instaurarea, cu sprijin sovietic, a guvernului Petru Groza, la 6 martie 1945.

Alegerile din noiembrie 1946 s-au incheiat cu victoria Blocului Partidelor Democrate, dar, potrivit opiniei majoritatii istoricilor, aceste rezultate nu reflecta nici pe departe rezultatele reale, favorabile PNT. Conducerea partidului a luat hotararea ca o parte din liderii formatiunii sa plece in strainătate, pentru a-si desfasura activitatea in exil. La 14 iulie 1947, la Tamadau, insa, Ion Mihalache, atunci vicepresedinte al partidului, Nicolae Penescu (secretar general al partidului), Nicolae Carandino (directorul ziarului „Dreptatea”) si Ilie Lazar (membru in Delegatia Permanenta) au fost arestati. Represiunea care a urmat a fost extrem de dura. Iuliu Maniu si Ion Mihalache au fost condamnati la inchisoare pe viata, alti lideri ai partidului au primit si ei pedepse grele.

Amnistia din 1964 a scos din inchisori pe supravietuitorii opozitiei comuniste, dupa aproape doua decenii de represiune feroce. Partidul National Taranesc, care nu se dizolvase formal niciodata, devine, printr-un act secret de aderare din 1987, partid crestin-democrat, membru al Internationalei Crestin Democrate. Mutilate insa de cinci decenii de manipulare a istoriei, de ignorarea deliberata si de imbatranirea inevitabila a reprezentantilor partidelor istorice, de neincredere invidioasa fata de emigrati, imaginea si mai ales legitimitatea partidelor traditionale („burgheze” in vocabularul stereotip comunist, chiar atunci cand era vorba de social-democrati) pareau foarte indoielnice. Din generatia martirizata a vechilor membri mai traiau cativa batrani domni anonimi, care supravietuisera, exilati – fie in propria tara, fie in cateva capitale ale lumii libere – in marginea societatii. Cu toate acestea, cele trei partide isi reiau imediat activitatea si isi redobandesc statutul legal inca din primele zile ale lui ianuarie 1990.

PNTCD, ramas in afara Parlamentului din anul 2000, desi fusese principala forta politica in prima alternanta la putere din 1996 – sau poate tocmai de aceea – are o existenta indoielnica, gravitand in proximitatea PD si a noului PNL. Ne putem, asadar, intreba daca nu cumva istoria partidelor istorice s-a incheiat definitiv odata cu alegerile din 2016…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*