Politica. Informatii si curiozitati. Stiati, ca …?

Proiectul: ,,Stiati, ca … ?”, intentioneaza sa adune o succesiune de fapte mai putin cunoscute, pe care sa le prezinte publicului roman, mai ales din domeniul politic.

– Moscova are peste 78 de miliardari, mai multi decat orice alt oras din lume. Acestia, impreuna cu cei din restul tarii, genereaza 20% din PIB al Rusiei, procent mult mai mare decat in orice alta tara. In plus, soarta Moscovei depinde mult prea mult de evolutia pretului petrolului.

-Vladivostok este situat in regiunea Primorie, din Siberia de Est, fiind principalul port al Rusiei la Oceanul Pacific. Situat nu departe de granitele tarii cu China si Coreea de Nord, orasul are o populatie de aproape 600.000 de locuitori.

– Relaţia Federaţiei Ruse cu China, s-a constituit întotdeauna pe două paliere distincte: colaborare economică si competitie geopolitica. Desigur, creşterea bugetului pentru cheltuielile de înarmare a Chinei trebuie să fi produs oarecare framantări la Moscova. Dar asta nu va schimba nimic radical in relatiile celor doua state in urmatoarea perioada.

– Proiectul Nord Stream 2 presupune constructia unei a doua conducte submarine, in lungime de 1225 km, în valoare de 8,39 miliarde de euro, care sa lege orasele Viborg (Rusia)  de Greiswald (Germania), in vederea dublarii cantitatii de gaz natural livrata catre Europa. Prin acest proiect Rusia intenţioneaza sa creeze dependenta statelor europene de gazul rusesc si, de aici, prin utilizarea politica a procesului de livrare de gaze, sa poata influenta deciziile UE sau NATO.

– Revolta din Kosovo (1997-1999), a avut ca punct central tensiunile entice dintre sarbi si albanezi, acest conflict major a pornit de la actiunile albanezilor kosovari impotriva unor tinte sarbesti. Ca raspuns, sarbii au incercat sa-i extermine practic pe albanezi. Rezultatul? Peste 600.000 de albanezi relocati, mii de morti si o escaladare continua a conflictului. Brutalitatea fortelor sarbe a determinat Natiunile Unite sa intervina pentru a curma genocidul. NATO a desfasurat operatiuni militare si, dupa alte mii de victime si violente care au insangerat inima Europei, conflictul s-a incheiat, iar Kosovo a ramas o zona sub observatia ONU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*