Politica. Informatii si curiozitati. Stiati, ca …?

Proiectul: ,,Stiati, ca … ?”, intentioneaza sa adune o succesiune de fapte mai putin cunoscute, pe care sa le prezinte publicului roman, mai ales din domeniul politic.

– La loc de frunte în galeria marilor diplomati romani se afla, fara indoiala, Nicolae Titulescu (1882-1941). In perioada 1928-1936, a fost de mai multe ori ministru de Externe al Romaniei, iar incepand cu anul 1921 a fost ca delegat tarii noastre la „Liga Natiunilor” (predecesoare a Organizatiei Natiunilor Unite), fiind ales de doua ori presedinte al organizatiei. Patriot fara preget si diplomat cu insusiri de exceptie, a fost promotor al pacii si dialogului in vremea ascensiunii nazismului, pe care l-a prevazut printre primii, fiind constient, totodata, si de pericolul de la est pentru Romania: Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste. Incercarile sale de a securiza situatia tarii in vremuri crancene au fost concretizate, printre altele, in doua aliante regionale, din care Romania a facut parte: „Mica Antanta” si „Intelegerea Balcanica”. Anvergura pesonalitatii sale i-a adus si multe riscuri. In cartea „Douzeci de ani de tensiuni diplomatice”, aparuta la Paris in 1958, jurnalista franceza Genevieve Tabouis dezvaluie ca, „in momentul cand Hitler si-a dat seama ce obstacol major il reprezinta Nicolae Titulescu pentru planurile sale, a hotarat sa-l inlăture”.

Presedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, s-a nascut pe 14 iunie 1946, in New York, Statele Unite ale Americii, a absolvit cursurile Universitatii Fordham din Bronx, timp de 2 ani, apoi s-a transferat la prestigioasa Scoala de Finante si Comert Wharton din cadrul Universitatii din Pennsylvania.Trump a mai absolvit ScoalaWaharton in mai 1968, de unde a primit o diploma de licenta in stiinte economice.

Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, s-a nascut pe 7 octombrie 1952, in Sankt Petersburg, Rusia, si-a încheiat studiile in Drept ale Universitatii din Leningrad cu o lucrare axata pe Dreptul Internaţional.

Cancelarul german Angela Merkel, s-a nascut pe 17 iulie 1954, in Hamburg, Germania, este considerata cea mai puternica femeie din lume. Doamna Angela Merkel, a studiat Chimie si Fizica, fiind cercetator inainte de a deveni om politic. De altfel, este unul dintre putinii lideri care au o educatie bazata pe aceste discipline.

Presedintele Argentinei, Mauricio Macri, s-a nascut pe 8 februarie 1959, in Tandil, Argentina, are studii de inginerie civila la Universitatea Catolica Pontificala Argentiniana pana in 1984, dupa care a studiat in Statele Unite ale Americii, la Scoala de afaceri a Universitatii Columbia si la Scoala de afaceri Wharton a Universitatii Pennsylvania din Philadelphia.

Războiul civil libanez (1975-1990), dinOrientul mijlociu a fost un conflict de o mare gravitate, care a durat 15 ani. Factorul declanşator, a fost intoleranta etnica si religioasa. La momentul declansarii razboiului civil au intrat in conflict crestinii, minoritari, dar situati in pozitii centrale cheie in autoritatile guvernamentale si militare si musulmanii, majoritari, dar tinuti departe de putere. Apariţia unei militii bine inarmate care actiona de partea musulmanilor a dus la represalii din partea conducătorilor crestini, iar războiul civil a izbucnit imediat. In cei 15 ani in care s-au desfasurat ostilitatile, peste 200.000 de oameni au murit si toate statele din regiune s-au „amestecat” (Iordania, Siria, Israel, Iran), fiecare in functie de interesul propriu. In numele obtinerii de catre majoritatea musulmana a unui numar de parghii de control al puterii, Libanul ramas pana astazi o „colectie” de orase ruinate intr-un stat aflat in echilibru etnic fragil, cu o economie cvasi-inexistenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*