Politica. Informatii si curiozitati. Stiati, ca …?

Proiectul: ,,Stiati, ca… ?”, intentioneaza sa adune o succesiune de fapte mai putin cunoscute, pe care sa le prezinte publicului roman, mai ales din domeniul politic.

Poetul Vasile Alecsandri, a fost mandatat sa sustina interesele Romaniei in Franta, Sardinia si Anglia. Misiunea nu era una usoara, in plus, in acele timpuri, cheltuielile mentinerii unei Ambasade reveneau diplomatilor, nu statului. „Eu insumi, parasind cimpul inflorit al literaturei si aruncindu-ma in torentul politic, imi culcasem muza in fundul unui portofoliu ministerial si o acoperisem cu un teanc de hirtii oficiale, de memuare, de note consulare etc. etc.”, scria poetul doua decenii mai tarziu, dupa ce slujise cu aplomb diplomatia romaneasca, in special in capitala Frantei, unde a obtinut recunoasterea dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza si de unde a lucrat cu folos pentru acelasi lucru si in cazul Angliei, precum si al italienilor din Torino. Noul stat national a trimis reprezentanti in tot vestul Europei , precum: Ludovic Steege la Berlin si Viena, Stefan Golescu la Berlin si Paris, printul Obolenski, un apropiat al domnitorului, la Petersburg.

In Italia, politia poate acorda licente pentru diferite arme, singurele restrictii fiind: varsta solicitantului, minim 18 ani si obligatia de a nu fi fost condamnat. Licenta pentru tir sportiv permite celui care o detine sa transporte arma oriunde pe teritoriul italian. Un alt tip de licenta care permite purtarea armelor de foc in public se poate obtine daca cel care o cere prezinta ceea ce este denumit „un motiv foarte serios” (daca de exemplu este bodyguard sau bijutier…).

Dupa Marea Unire din 1918, Presa, a cunoscut o dezvoltare extraordinară: in Bucuresti apareau circa 50 de gazete, iar in principalele orase din tara se tipareau 10-15 ziare si reviste, multe dintre acestea editandu-se in limbile nationalitatilor conlocuitoare. Presa politica se diferentiaza tot mai mult, exprimand punctele de vedere ale diferitelor partide si grupari politice. Pentru a face cunoscuta pozitia politica a Romaniei, sau a mijloci contactele economice ale acesteia, au fost editate ziare si reviste in limbi straine.

– Marele om de stat Mihail Kogălniceanu (1817-1891), a manifestat preocupare pentru diplomatie inca din tinerete. Mult mai tarziu, insa, in anul 1880, cu anvergura demnitarului de rang inalt, avea sa soseasca in capitala Frantei ca primul ministru plenipotentiar al Romaniei la Paris.

Comerţul Romaniei in afara Uniunii Europene, cu cele mai mari economii ale lumii, respectiv Statele Unite ale Americii, China și Japonia se caracterizeaza, in general, prin vanzarea de materii prime sau produse de valoare adaugata mica, insa importam produse manufacturate de valoare adaugata mare. Nu exista motive de lauda pentru desfacerile efectuate in aceste state cand vorbim de bunuri precum anvelope, robinete, vane, ingrasaminte chimice, tubulatura, deseuri de alama, cherestea, porumb, clapari pentru schi sau miere, de exemplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*