Politica de Consum a Cafelei in Lume

Cultura moderna a cafelei isi are originea in Europa de Vest, in secolul al XVIII-lea. Cafeaua este astazi raspandita pe tot globul, este preparata si consumata diferit de la o tara la alta.

In Turcia, cafeaua se consuma tare, neagra si dulce, preparata la nisip, o infuzie fina, fara urma de zat. Apa rece in care a fost adaugata cafea este incalzita la foc mic, apoi data in clocot de cateva ori. Dupa ce s-a ,,linistit” putin, se adauga peste zaharul din cesti.

In Grecia, procedeul este asemanator, cu diferenta ca zaharul cubic este inmuiat in alcool, caruia i se da foc.

Austria, plina de cafenele elegante si rafinate, se mandreste cu wiener melange, o cafea servita cu lapte fierbinte si topping de crema de lapte.

In Franta, este celebra cafe au lait, servita cu laptele adaugat in ceasca sau separat, pe farfurioara.

Tot in Franta, se mai serveste si ,,za faux” o cafea mai slaba, pe care impatimitii bautori o numesc ,,suc de sosete”, de pe vremea cand, pentru filtrarea zatului, erau folositi ciorapii.

In Italia, tara natala a espresso-ului, cel mai raspandit este espresso simplu, dar si cafe con panna, cu topping de frisca dulce. Si lista poate continua cu cappuccino, macchiato, lungo, ristretto, romano. Bunele maniere legate de cafea sunt invatate din copilarie, cand fiecare este educat ca un cappuccino se comanda pana in ora 12.00. In anul 1901, Luigi Bezzera a inventat primul aparat de espresso, care a fost perfectionat in anul 1946, cand a aparut bautura cappuccino (denumita dupa culoarea robelor calugarilor Capuchin).

Portughezii, prefera cafeaua tare, cum ar fi o Bica: un shot de espresso tare si amar.

In Japonia, cafeaua a devenit o bautura importanta, careia i-a fost asociata o sarbatoare, pe 1 octombrie. Desi recunoscuti ca mari consumatori de ceai, consumatorii de cafea, o prefera pe cea de foarte buna calitate. Pentru reducerea ridurilor si imbunatatirea aspectului pielii, japonezii fac baie intr-un amestec format din cafea si pulpa de ananas.

In Statele Unite ale Americii, celebra este caffee americano, o cafea diluata cu multa apa. Poate din acest motiv, pentru americani, dimensiunile unei cafele mici corespund in Europa unei cafele mari. ,,Pauza de cafea”, adusa de scandinavi, apare in America inca din secolul al XIX-lea, ca metoda de odihna la locul de munca, dar si ca incurajare a consumului. Studiile arata ca americanii beau peste 400 de milioane de cesti de cafea pe zi, ceea ce face din Statele Unite ale Americii cel mai mare consumator de cafea din lume.

In lumea araba, cafeaua tare si aromata este oferita musafirilor alaturi de curmale, iar refuzul este considerat o ofensa adusa gazdei, care o serveste inainte de masa. In multe tari cafeaua se bea „imbunatatita”, de cele mai multe ori cu adaos de alcool.

Spaniolii, adauga sherry, rusii adauga vodca, francezii coniac, austriecii adauga zahar, ciocolata, lapte sau smantana, iar venetienii grappy sau alt alcool regional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*