Istoria masurilor si a interzicerii armelor chimice

De-a lungul timpului, comunitatea internationala, sesizand potentialul de distrugere al armelor chimice, a incercat sa ia masuri de limitare si interzicere a armelor chimice.

In acest sens, de-a lungul timpului s-au luat anumite masuri:

– in anul 1675, Acordul de la Strasbourg a fost primul tratat international, semnat de Franta si Germania, care interzicea folosirea gloantelor otravite;

– in anul 1874, Conventia de la Bruxelles a interzis utilizarea otravei sau a armelor, proiectilelor sau altor materiale purtatoare de otrava, cauzatoare de suferinte inutile.

– in anul 1899, Conferinta de la Haga a interzis folosirea armelor cu incarcatura otravitoare, asfixianta sau daunatoare; Aceste tratate nu au putut insa impiedica utilizarea masiva a armelor cu incarcatura toxica pe campul de lupta in timpul primului razboi mondial. Constientizarea efectului devastator al armelor chimice a dus la intensificarea eforturilor internationale pentru interzicerea armelor chimice.

– in anul 1925, Protocolul de la Geneva a interzis utilizarea armelor chimice si bacteriologice, dar nu a interzis dezvoltarea (cercetarea).

Unele state semnatare ale protocolului de la Geneva (132 state semnatare pana in anul 2000) au manifestat rezerve, considerand ca pot utiliza armele chimice impotriva statelor care nu aderasera la protocol sau ca pot raspunde utilizand astfel de arme in cazul unui atac cu arme chimice.

Evolutia mentalitatii si aparitia noilor arme de distrugere in masa, a condus, in anul 1971, la negocieri privind dezarmarea si in anul 1972, la adoptarea textului „Conventiei pentru interzicerea dezvoltarii, producerii si stocarii armelor bacteriologice (biologice) sau cu toxine”. Acest tratat interzicea statelor semnatare sa dezvolte, sa produca, posede sau stocheze arme biologice, dar nu prevedea nici un mecanism pentru verificarea respectarii interdictiilor; conventia prevedea ca statele semnatare sa se angajeze in negocierea unui tratat international pentru interzicerea armelor chimice.

– La data de 3 septembrie 1992, comitetul special a prezentat Conferintei pentru dezarmare textul ,,Conventiei privind interzicerea dezvoltarii, producerii, stocarii si utilizarii armelor chimice si distrugerea lor”, numita uzual, Conventia pentru interzicerea armelor chimice (Chemical Weapons Convention – CWC). Aceasta conventie, care includea pentru prima data un regim de verificare, a fost deschisa pentru semnare la 13 ianuarie 1993, la Paris si stabilea ca data de intrare in vigoare a 180-a zi dupa depunerea instrumentelor de ratificare de catre 65 de state.

– La data de 29 aprilie 1997 a intrat in vigoare, cu forta executorie, ,,Conventia privind interzicerea dezvoltarii, producerii, stocarii si utilizarii armelor chimice si distrugerea lor” Romania a ratificat acesta Conventie la data de 9 decembrie 1994 (Legea nr. 125/1994), fiind al 25-lea stat care a depus instrumentele de ratificare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*