Un fost procuror al Organizatiei Natiunilor Unite acuza pentru crimele de razboi din Siria pe presedintele turc Recep Tayyip Erdogan

Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, ar trebui sa fie anchetat si pus sub acuzare pentru crime de razboi pentru ofensiva militara a Turciei în Siria, a declarat Carla del Ponte, fost procuror si anchetator ONU.

Carla Del Ponte, fost membru al Comisiei ONU de ancheta privind Siria, a declarat ca interventia Turciei a incalcat legislatia internationala si a reaprins conflictul din Siria.

Ankara sustine ca incursiunea sa, care a fost lansata dupa ce trupele americane s-au retras din zona de frontiera dintre Turcia si Siria, a vizat doar militia kurda YPG, pe care o considera organizatie terorista, avand legaturi cu insurgentii kurzi care opereaza in sud-estul Turciei.

,,Pentru Erdogan, sa fie capabil sa invadeze teritoriul sirian pentru a-i distruge pe kurzi, este de necrezut”, a mentionat del Ponte, fost procuror general al Elvetiei, care a anchetat crimele de razboi comise in Rwanda si fosta Iugoslavie.

,,Ar trebui deschisa o ancheta pe numele sau si el ar trebui acuzat de crime de razboi. Nu ar trebui sa-i fie permis sa scape nepedepsit cu asa ceva”, a declarat fostul procuror Carla del Ponte, intr-un interviu acordat cotidianului elvetian «Schweiz am Wochenende».

Ankara si-a oprit ofensiva militara saptamana trecuta, in urma unui acord de incetare a focului, mediat de SUA.

Erdogan a negociat atunci un acord cu presedintele rus, Vladimir Putin, prin care garzile de frontiera siriene si politia militara rusa sa inceapa operatiunile de inlaturare a luptatorilor YPG la o distanta de 30 km de frontiera dintre Siria si Turcia. Incepand de marti, fortele turce si ruse vor incepe misiuni de patrulare a unei fasii de 10 km din nord-estul Siriei, unde trupele americane sunt desfasurate de mai multi ani, alaturi de fostii lor aliati kurzi.

Aliatii din cadrul NATO ai Turciei, printre care si SUA, au criticat incursiunea militara a Turciei in nord-estul Siriei, ingrijorati de riscul subminarii luptei impotriva militantilor jihadisti ISIS.

Carla del Ponte a mentionat ca natiunile europene ezita insa sa infrunte Turcia in privinta actiunilor sale, dupa ce Erdogan a amenintat ca ,,va deschide portile” catre Europa pentru refugiati.

,,Erdogan are refugiatii ca moneda de schimb”, a subliniat fostul procuror ONU.

Carla Del Ponte s-a alaturat, in septembrie 2012, Comisiei ONU de ancheta privind Siria, inregistrand incidente precum atacurile cu arme chimice, un genocid comis impotriva comunitatii irakiene Yazidi, tactici de asediu si bombardarea de convoaie umanitare.

Carla del Ponte a parasit comisia de ancheta, invocand faptul ca misiunea sa a devenit imposibila din cauza lipsei sustinerii politice din partea Consiliului de Securitate al ONU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*