Scrisoare catre presedintele Romaniei

Cunoscutul alpinist si fotograf Alexandru Gavan, din judetul Arges, Romania, este primul roman care a escaladat cele mai inalte varfuri: Gasherbrum I (8.080 m) si Makalu ( 8.485 m), din Republica Populara Chineza.

Alexandru Gavan-la Marsul pentru apararea padurilor-Piata Universitatii din Bucuresti

Alex Gavan, sensibilizat dar si iritat (ca de altfel multi dintre romani), de ani si ani de zile, vizavi de defrisarile masive de paduri si de crimele comise(de la inceputul anului 2019 – 16 crime inregistrate), in randul padurarilor(a se vedea cazul recent al padurarului ucis, Liviu Pop, din Maramures), scrie o scrisoare cu iz de diplomatie verde-caramizie, la adresa sefului statului roman.

Paduri defrisate masiv In Romania
Paduri defrisate masiv in Romania

Scrisoarea incepe astfel:

Draga domnule presedinte, dragul meu Klaus, din padurile care m-au crescut iti daruiesc acum, aici, acest mesaj:

Marsul pentru paduri de duminica trecuta nu a fost un mars pentru paduri. A fost un mars din Dragoste pentru paduri.

Întrebarea este: Cum salvam planeta?

Raspunsul este: Planeta nu are nevoie de salvare. Noi avem.

De unde incepem? Incepem prin a cere iertare copacilor. Padurea este un templu. Pentru a putea intra in el avem nevoie de binecuvantare. Planeta aceasta este un templu. Si toate cele cate sunt cuprinse in ea. Incepem prin a cere iertare fiecarei fiinte vii, plante, animal, om, munte, deal, vale, apa, aer, cer. Totul face parte din acest templu, inclusiv noi doi. Acest templu suntem noi, cu totii.

In continuare, acest templu este pradat cu o viteza fara precedent.

Am ajuns in prezent sa mai avem doar 29% suprafata impadurita, adică mult sub cei 43% la nivelul intregii UE si mult sub optimul calculat de 40-45%. Ramanem fara aer.

La aproape cinci ani dupa ce, din fruntea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, ai catalogat in mod oficial taierile ilegale de paduri ca fiind un atentat la siguranta nationala, in Romania se depisteaza doar 1% din aceste taieri. Iar sistemul integrat de monitorizare a managementului forestier este si acum pe butuci. Care mai este prestanta, greutatea si relevanta functiei prezidentiale si a Consiliului daca deciziile si dispozitiile emise sunt optionale pentru guvern, asa cum s-a dovedit in cazul taierilor ilegale de paduri? Intre timp, sase padurari au fost ucisi de catre mafia lemnului si altor sute li s-a pus viata in pericol prin agresiunile suferite.

Solutia pentru toate acestea exista. Insa vointa si actiunea politica lipsesc.

Daca padurea inseamna siguranta nationala, atunci nici un copac nu ar trebui sa se taie in tara asta fara binecuvantarea presedintelui. Iar daca un copac este taiat in tara asta, este taiat pentru ca are binecuvantarea, fie ea si muta, a presedintelui.

Mai sunt cateva zile pana la alegerile prezidentiale. Acceptarea oricarei dezbateri electorale, a oricarui fel de dezbatere a ideilor si a proiectelor, ar fi fost un semn de normalitate si de respect pentru noi toti cei traitori in aceasta tara. Invitatia de a participa la o astfel de dezbatere pe teme de mediu a fost intampinata, de asemenea, cu tacerea obisnuita. Pe deasupra, mediul nu a fost un subiect real de discutie pentru nimeni dintre cei implicati in aceasta campanie.

Dragă domnule preşedinte,

dragul meu Klaus,

dragul meu Klaus Iohannis,

fratele meu Klaus,

cu dragoste iti spun, din punctul de vedere al protejarii mostenirii pe care o lasam copiilor, haina pe care o porti acum in calitate de presedinte al Romaniei iti este mult, mult prea larga. Te iubesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*