Romania aloca 2% din PIB pentru perfectionarea armatei

Avand in vedere situatia geopolitica regionala, cu schimbari strategice si dezechilibre majore cu impact global, dotarea armatei romane la standarde inalte a devenit absolut necesara, pentru investitiile angajate fiind nevoie de un efort financiar consistent, care presupune alocarea de sume mari din bugetul national si programe derulate pe mai multi ani.

A fost necesar sa se realizeze un consens national materializat printr-un acord politic pentru dublarea finantarii la 2% din Produsul Intern Brut (PIB) acordat Ministerului Apararii, procent ce urmeaza sa fie mentinut pana in anul 2027 si care nu se negociaza. Conform datelor oficiale, PIB-ul Romaniei pentru anul trecut se ridica la 837 miliarde lei, iar pentru 2018, cand tara noastra va sarbatori 100 de ani de la Marea Unire, PIB ar putea atinge 907,9 miliarde de lei, conform Comisiei Nationale de Prognoza.

Concret, pentru inzestrarea si modernizarea armatei sunt prevazute, in medie, cheltuieli de peste 8 miliarde de lei anual, adica 1,5-1,7 miliarde de euro. In acest mod, Romania isi asuma obligatiile pe care le-a avut in urma Summitului NATO din 2014 din Tara Galilor. Decizia statului roman de a creste cheltuielile pentru Aparare de la 1,4 la 2% din PIB a fost salutata de presedintele Donald Trump in cadrul discutiilor avute cu presedintele Klaus Iohannis, in vara trecuta, la Casa Alba: ”Vreau sa recunosc meritele presedintelui Iohannis pentru angajamentul luat de Romania in acest an de a creste cheltuielile dedicate Apararii de la 1,4 din PIB la peste 2%. Sper ca si celelalte state membre NATO vor urma exemplul Romaniei”.

Cele mai importante achizitii provin de la firmele americane, pe lista de importuri fiind rachete, elicoptere, transportoare blindate si avioane. Pentru primele investitii mari, guvernul de la Bucuresti a aprobat un proiect de lege prin care Armata va achizitiona sapte sisteme de rachete sol-aer Patriot cu echipamentele necesare, valoarea contractului fiind de 3,9 miliarde de dolari, fara TVA. Pentru primul sistem cumparat la sfarsitul anului trecut a fost primita scrisoarea de acceptare de la partea americana, valoarea acestuia fiind de 764.780.000 dolari, fara TVA. Acest sistem anti-racheta a fost testat in lupta si folosit de alte 13 tari pe glob, inclusiv de SUA si alti patru aliati NATO-Germania, Spania , Grecia si Olanda. Prin cumpararea acestui sistem complex, cu valente in domeniul incheierii unor parteneriate economice intre producatorul Raytheon si SC Aerostar Bacau, Romania face automat parte din Parteneriatul Patriot, prin intermediul caruia, in ultimele decenii, au fost investite miliarde de euro in imbunatatiri si modernizari constante. Polonia a decis inaintea Romaniei sa cumpere opt baterii de rachete Patriot, pentru care va plati 7,5 miliarde de dolari. Referitor la contractele incheiate cu producatorii de tehnica militara, se retine faptul ca o parte importanta din achizitii urmeaza sa fie produsa in unitati din Romania, cum ar fi Aerostart Bacau, Damen Galati sau Moreni, fie prin incredintare directa, fie prin cooperare. In aces mod se vor crea mii de locuri de munca pentru specialistii romani.

Contractul pentru cumpararea a 227 transportoare blindate Piranha 5 de la compania americana General Dynamics a fost semnat la Ministerul Apararii, in prezenta ministrului Mihai Fifor. Contractul prevede ca primele 30 de transportoare sa fie livrate din Elvetia, iar urmatoarele 197 sa fie integrate si produse la Uzina Mecanica Bucuresti. Costul total al programului este de circa 895 de milioane de euro.

Ministerul Apararii Nationale deruleaza mai multe programe de inzestrare, unele fiind deschise in anii trecuti. Cele mai importante sunt avioanele de lupta F-16. Romania a cumparat deja 12 aparate de acest tip, pentru care a achitat o factura in valoare de 628 milioane de euro. De asemenea, in programul Armatei se mai afla sistemul integrat de arme-rachete Shorad cu raza scurta si foarte scurta si sistemul lansator multiplu de rachete cu bataie mare, acesta din urma valorand 690 milioane de euro. Alte 200 milioane de euro vor fi alocate pentru cumpararea unui sistem de instalatii mobile de lansare rachete antinava. Pentru Fortele Terestre este nevoie de 657 de transportoare blindate tip 8×8 și 4×4. In prima etapa este planificata achizitia a 94 de transportoare blindate Piranha, in valoare de 370 milioane de euro. Alte 138 de milioane de euro vor fi cheltuite pentru modernizarea a 48 de masini blindate de lupta ale infanteriei. In anul 2017, Ministerul Apararii Nationale a avut in derulare opt programe de inzestrare a Armatei Romane cu o valoare totala estimata la 9,3 miliarde de euro.

Potrivit analizei ,,JANE’S DEFENCE”, una dintre cele mai respectate surse de stiri din domeniul apararii si securitatii globale, raportat la anul 2016, cele mai mari alocari bugetare in domeniul militar din zona estica a Europei au fost in Polonia-9,2 miliarde de dolari, Romania-3,08 miliarde de dolari, Cehia-1,8 miliarde de dolari, Ucraina-2,4 miliarde de dolari, Cehia-1,8 miliarde de dolari si Ungaria-1,1 miliarde de dolari. Rusia cheltuie aproape 6 la suta din PIB, respectiv peste 65 miliarde de dolari pentru inarmare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*