Republica Moldova are propria istorie?

Exista o ,,indignare a comunitatii stiintifice fata de o posibila introducere a manualului ,,Istoria Moldovei”! Semnificativ este ca in scolile din Romania manualele se numesc, pur și simplu, ,,Istorie”, insa manualele concepute de autori romani, in colaborare cu istorici locali, pentru Republica Moldova se numesc ,,Istoria romanilor”. Ideea e ca se insista pe denumirea manualului ,,Istoria romanilor” crezandu-se ca si astfel li se va inocula in subconstient si in constient elevilor si studentilor moldoveni faptul ca sunt romani.

Ca o paranteza, in contextul lingvistic de aici aratat mai sus, desi elevii si studentii studiaza din manualele de ,,Limba romana” si ,,Istoria romanilor”, care sunt scrise intr-o limba romana literara corecta, acestia nu reusesc sa-si insuseasca aceasta limba, drept pentru care citesc romaneste si ,,graiesc moldoveneste”, adica ,,moldo-ruseste. Aceasta realitate tradeaza un instinct de autoaparare, de conservare identitara a moldovenilor, fie in fata romanilor, fie in cea a rusilor.

Cat priveste necesitatea introducerii manualului ,,Istoria Moldovei”, aici ar trebui sa facem apel la o buna si necesara cooperare a istoricilor romani cu cei moldoveni, avand si menirea de a se evita excesele zeloase de falsificare a unui trecut istoric prin prezentarea lui triumfatoare in stilul ceausismului comunist si securistic roman. Nici romanii si nici moldovenii nu au avut un trecut atat de glorios cum este exagerat inca de o buna parte a istoriografiei romane.

Totul trebuie sa plece de la evidenta ca Republica Moldova este un Stat recunoscut international, membru al Organizatiei Natiunilor Unite, al Consiliului Europei si al mai multor organizatii internationale. In aceasta situatie, este firesc sa-si scrie propria Istorie, asa cum o face orice tara ex-sovietica sau ex-coloniala. Istoria Republicii Moldova este una total diferita de cea Romaniei.

Actuala Republica Moldova nu a fost parte participanta la unirea Munteniei cu Moldova din anul 1859. Trecutul ei istoric medieval a fost inlantuit cu Principatul, Voievodatul Moldovei, care, de-a lungul acestei istorii, a fost in permanente confruntari armate si diplomatice cu muntenii. Dupa anul 1812, actualul tinut a devenit o gubernie tarista. Intre anii 1918 si 1940 a facut parte din Regatul Romaniei, dupa cel de-Al Doilea Război Mondial si pana in anul 1991 a fost in componenta fostei Uniuni a Republicilor Sovietice Socialiste, iar de aproape 29 de ani este Statul independent Republica Moldova (si-a declarat independenta la 27 august 1991). Așadar, Statul Republica Moldova isi are sau nu propria-i Istorie, care e alta decat cea a romanilor? Raspunsul, firește, e DA!

22 de ani de aflare in componenta Regatului Romaniei este o parte a Istoriei Republicii Moldova, dar si o parte a Istoriei romanilor, numai ca perspectivele si abordarile sunt diferite. In 22 de ani, moldovenilor nu li s-a inoculat constiinta de romani pana intr-acolo incat sa le insoteasca memoria istorica romaneasca pana in zilele noastre. La nivelul majoritatii moldovenilor, nu exista nici macar 1% ,,nostalgie romaneasca reala”. Tot la nivelul acestei majoritati, dupa aproape 29 de ani de desprindere de Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste , procentual, ,,nostalgiile prosovietice si pro-rusesti” sunt covarsitoare, iar aici nu ne referim doar la varstnici. Se intampla aceasta deoarece, mentalitatea moldoveanului este diametral opusa celei a romanilor.

In concluzie, daca vrem sa admitem o realitate incomoda neo-politrucilor moldo-romani, Republica Moldova trebuie lasata in pace de catre agitatorii politici unionisti si directori de la Bucuresti, ca sa-si numeasca limba cum vrea, sa-si scrie propria Istorie. Doar trecerea fireasca a Timpului si marile personalitati politice recunoscute international decid adevaruri istorice si modifica destine nationale, nu aventurierii politici! Pana in prezent, pentru Republica Moldova, Romania nu a fost nici pe departe un model de tara demn de urmat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*