Protestele de amploare din Chile impiedica summitt-ul APEC si COP 25

SANTIAGO, CHILE - 24 OCTOMBRIE: Fortele de securitate intervin la protestatarii din Santiago pentru a aduce îmbunatatiri ale constitutiei si demisiei presedintelui Sebastian Pinera in urma revoltelor sociale pentru cresteri ale transportului public la Santiago din Chile la 24 octombrie 2019. (Foto de Sebastian Brogca / Agenția Anadolu prin Getty Images)

Chile a renuntat la organizarea Conferintei Mondiale a Climei a ONU (COP 25) si a Summit-ului Forum-Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC) din cauza protestelor care afecteaza tara.

,,Cu un sentiment profund de durere, deoarece pentru Chile este dureros faptul ca Guvernul nostru a decis sa nu organizeze summit-ul APEC (…) sau summitul COP 25″, a spus presedintele Republicii Chile Sebastian Piñera.

Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice din 2019, cunoscuta si sub denumirea de COP25, a fost planificata sa fie cea de-a 25-a conferinta a schimbarilor climatice a Natiunilor Unite. Acesta era planificat sa aiba loc la Santiago, dar a fost anulat la 30 octombrie.

Summit-ul APEC a fost programat sa aiba loc la Santiago in 16 și 17 noiembrie, iar COP 25 în perioada 2 – 13 decembrie.

În urma cu treisprezece zile, tara a cunoscut un val de proteste care a provocat deja 20 de morti si sute de raniti, impotriva cresterii pretului biletelor de metrou din Santiago.


Manifestanții au instituit baricade în timpul confruntarilor dintre protestatari si politia anti-revolte la Santiago, pe 19 octombrie 2019. – Presedintele Chile a declarat o stare de urgenta la Santiago vineri seara si a dat responsabilitatea militara pentru securitate după o zi de proteste violente in urma cresterii pretul biletelor de metrou. (Foto de Martin BERNETTI / AFP)

Presedintele a suspendat cresterea tarifului cu metroul, dar protestele au continuat de atunci si s-au raspandit in diverse orase din tara, cu baricade, incendii si jafuri.

Duminica trecuta, președintele chilian a semnat decretele necesare ridicării starii de urgenta impuse in urma valului de proteste din tara si scoaterea armatei de pe strazi.

Politia pe strazile din Chile

Starea de urgență fusese decretata in zona Santiago in data de 18, iar ulterior a fost extinsă si în alte regiuni ale tarii din cauza violentei protestelor.

Sebastian Piñera a anuntat luni inlocuirea a 8 dintre cei 24 de ministri ai guvernului sau, inclusiv cei din economie, interne si finante, care a fost tinta multor critici de la debutul actualei crize sociale si politice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*