Personalitati politice din perioada pasoptista

Memorabila generatie de luptatori progresisti ai revolutiei burghezo-democratice de la 1848 din tarile romanesti si Transilvania.

– Simion Barnutiu (24.05.1808-2.05.1864), s-a nascut in comuna Bocsa, Salaj si a decedat in comuna Sanmihaiu Almasului, Salaj. A fost un om politic si ganditor roman. Nascut in comuna Bocsa Romana din comitetul Crasnei. Dupa terminarea studiilor la Blaj, este numit profesor de sintaxa la gimnaziul din Blaj (1829). Fata de proiectul de lege care prevedea introducerea limbii maghiare in toate scolile din Transilvania, Simion Barnutiu a luat o atitudine hotarata si a publicat articolul intitulat ,,O tocmeala de rusine si o lege nedreapt” in ,,Foaie pentru minte, inima si literatura”. A participat activ la revolutia de la 1848-1849 din Transilvania. Ca vicepresedinte al Adunarii de la Blaj din 3-5/15-17 mai 1848, a rostit un discurs celebru in care cerea egalitatea in drepturi a romanilor cu celelalte nationalitati. Dupa infrangerea revolutiei a emigrat in Moldova (1854), unde a activat ca profesor de filosofie si drept public la Universitatea din Iasi. A sprijinit domnia lui Alexandru Ioan Cuza si politica de reforme a acestuia.

George Baritiu (04.06.1812-02.05.1893), s-a nascut in comuna Jucu, Cluj si a decedat la Sibiu. A fost om politic, ziarist si istoric roman. A absolvit Facultatea de Filosofie (1831) devenind profesor la liceul din Blaj, fiind coleg cu Simion Barnutiu, Timotei Cipariu si Ioan Rusu. In 1835 sa transferat ca profesor la scoala romana din Brasov. Cunostea cinci limbi straine (latina, germana, maghiara, franceza si italiana).A fost redactor la cele doua foi brasovene pe care le-a initiat in 1838-„Gazeta de Transilvania” si „Foaie pentru minte, inima si literatura”. Participa la Marea Adunare de la Balj (2/15 mai 1848), in fruntea delegatiei din Brasov, ca vicepresedinte al adunarii. Intors la Brasov, a luat atitudine impotriva macelului comis de unguri asupra romanilor la Mhalt. A contribuit la organizarea asociatiei ASTRA– in 1861 – al carei secretar si apoi presedinte a fost. A initiat tactica Pasivismului, pe care a sustinut-o si dupa formarea dualismului austro-ungar. In 1881 sustine unificarea celor doua partide romanesti din Transilvania. S-a stins din viata la Sibiu, la data de 2 mai 1893, lasand posteritatii o bogata opera pusa in slujba fauririi constiintei, demnitatii si unitatii nationale. In 1911, cand ASTRA se pregatea sa aniverseze o jumatate de secol de existenta, conducerea Asociatiunii a lansat o subscriptie pentru ridicarea monumentului lui George Baritiu, unul dintre cititorii ei. George Baritiu a fost inmormantat in cimitirul bisericii Dintre Brazi, pe atunci de rit greco-catolic. Monumentul funerar, ridicat de rudele sale in anul 1900, apartine mesterului pietrar I. Roubischeck si reprezinta un frumos obelisc din marmura neagra.

Nicolae Balcescu (29.06.1819-29.11.1852), nascut la Bucuresti si decedat la Palermo, Italia. A fost om politic, istoric si democrat revolutionar. A luat parte la conspiratia din 1840, condusa de D.Filipescu. A desfasurat o vie activitate politica si culturala, publicand numeroase studii istorice.A jucat un rol principal in pregatirea, organizarea si conducerea Revolutiei romane de la 1848. Balcescu dorea o republica democratica, vot universal si impropietarirea taranilor. Dupa inabusirea revolutiei din Tara Romaneasca, a trecut in Transilvania, incercand unirea intre revolutionarii unguri si romani. Silit sa impartaseasca exilul, s-a stabilit in Franta. Neobtinand invoirea de a reveni in tara, s-a retras la Palermo, unde a murit la 33 de ani. A lucrat pana in ultima clipa la ,,Istoria romanilor supt Mihai Voda Viteazul “(ramasa neterminata).

– Mihail Kogalniceanu (06. 09.1817-01.07.1891), nascut la Iasi si decedat, la Paris, Franta. A fost un om politic de orientare liberala, avocat istoric si publicist roman, care a devenit prim-ministru al Romaniei la 11 octombrie 1863, dupa Unirea din 1859 a Principatelor Dunarene in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza si mai tarziu a servit ca ministru al Afacerilor Externe sub domnia lui Carol I. A fost unul dintre cei mai influenti intelectuali romani ai generatiei sale. A fost redactor sef al revistei ,,Dacia Literara” si profesor al Academiei Mihaileane din Iasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*