Parteneriat strategic intre Rusia si Serbia la granita cu Romania

Rusia continua ofensiva in Europa. Strangerea relatiilor cu Serbia, la granita cu Romania. „La prima vedere pare o vizita de rutina. Premierul rus Dimitri Medvedev se deplasează pe 20 octombrie la Belgrad. Sarbii sarbatoresc in acea zi eliberarea capitalei lor de trupele de ocupatie naziste, un eveniment ce a avut loc cu 75 de ani in urma.

Cu prilejul acelei ofensive din al Doilea Război Mondial si-au pierdut viata mii de soldati ai armatei rosii. Acesta este unul din motivele, impreuna cu credinta crestina ortodoxa comuna, pentru care sarbii se simt sentimental legati de rusi si de ucraineni”, se spune intr-un comentariu al Deutsche Welle.

„Opozitia din Serbia a anunţat deja că va boicota discursul omagial pe care Medvedev îl va rosti în Parlament. Dar acest boicot nu prea are legatură cu inaltul oaspete. Mai degraba este un nou protest impotriva presedintelui Serbiei, Alexandar Vucic, si a stilului său autoritar de guvernare, se spune intr-un comentariu Deutsche Welle.

In cursul vizitei, Medvedev va aborda şi teme economice, după cum a precizat pentru Deutsche Welle publicistul rus s expert in chestiuni balcanice Ivan Preobrasenski. In mai 2014, Rusia si Serbia au initiat un parteneriat strategic. Premierul de la Moscova este mai ales interesat de progrese in constructia conductei de gaz cu o lungime de 402 kilometri, care leaga Turcia de Serbia traversand Bulgaria (Turkish Stream”).

Aceasta va aproviziona, potrivit Moscovei, tarile din Balcanii de Vest. Conducta va avea o capacitate de 12,87 de miliarde de metri cubi de gaz anual. Kremlinul mizeaza, potrivit lui Preobrasenki, pe finalizarea la termen, pana in decembrie 2019, a segmentului din Serbia, dar in Bulgaria exista o serie de probleme, care produc intarzieri. Gigantul energetic rus Gazprom intentioneaza si el sa foloseasca gazoductul, pe care insa nu are voie sa-l detina in proprietate, potrivit normelor UE”, relateaza sursa mai sus mentionata..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*