Parlamentul Uniunii Europene a respins planul de salvare pentru refugiati si migranti in Marea Mediterana

Parlamentul European a respins un plan de intensificare a operatiunilor de cautare si salvare pentru refugiati si migranti in Mediterana, datorită unei aliante de partide de extrema dreapta si de centru-dreapta.

Legislativul Uniunii Europene a invins in mare masura motiunea cu 290 de voturi impotriva si 288 pentru. Rezolutia a invitat statele membre sa intensifice eforturile de salvare a persoanelor inecate in mare, peste 1.000 de vieti fiind deja revendicate anul acesta.

Parlamentul Uniunii Europene

Operatiunile de cautare si salvare ale Uniunii Europene au fost retrogradate si definantate in ultimii ani, pe masura ce politicile guvernului european fata de refugiati s-au intarit. Unele guverne, precum Italia, au dus chiar o campanie pentru a incerca sa oprească ONG-urile care salveaza migrantii inecati cu resurse proprii. Aproximativ 18.000 de oameni au murit in Mediterana din 2014, conform cifrelor publicate de Organizatia Internationala pentru Migratie a ONU la inceputul lunii, majoritatea oamenilor care incearca sa faca trecerea catre Europa.

Cea mai mare parte a voturilor pentru a invinge motiunea a provenit din cel mai mare grup politic al parlamentului, Partidul Poporului European de centru-dreapta. PPE este locul principal al politicienilor conservatori pro-UE, precum Angela Merkel, Jean-Claude Juncker si a presedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Deputatii din partea partidului Fine Gael din Irlanda, Leo Varadkar, au votat, de asemenea, impotriva motiunii, actiune care a determinat o furtuna politica importanta in Irlanda.

Partidele de centru-dreapta s-au alaturat in infrangerea motiunii de partide de extrema dreapta si eurosceptice, inclusiv de uriasa delegatie a Partidului Brexit din Marea Britanie.

„Mult prea multi oameni isi pierd viata in Mediterana”, a declarat Juan Fernando López Aguilar, raportorul motiunii si europarlamentar socialist spaniol.

„Este o situatie urgenta si avem un sistem care are nevoie urgenta de reforma. Nu primim acelasi sentiment de urgenta din partea comisiei sau a statelor membre si nici din partea Partidului Poporului European de centru-dreapta.

„Astăzi a aratat clar ca grupurile politice din dreapta sunt dispuse sa renunte la obligatiile lor legale si morale. Nu reusesc sa actioneze responsabil pentru a salva vieti pe mare. Grupurile de extrema dreapta resping adesea abordarea noastra, dar este extrem de dezamagitor faptul ca chiar si europarlamentarii din centrul-dreapta nu impartasesc nici un sentiment de solidaritate. ”

Printre alte partide britanice, cei patru eurodeputati ai conservatorilor nu au votat sau s-au abtinut in mod activ la motiune, asigurandu-se ca nu a reusit.

Toti cei zece deputati ai Labour au fost prezenti si au sustinut motiunea, la fel ca Plaid Cymru (Partid Politic din Tara Galilor), SNP (Partidul National Scotian) si Sinn Fein (Miscarea Politica Irlandeza).

In timp ce democratii liberali prezenti au votat pentru motiune, opt au absentat deoarece participau la o conferinta anuala a liberalilor europeni. Doi dintre cei sapte eurodeputati ai Verts nu au votat, ceilalți sustinand moțiunea. Europarlamentarul DUP (Partidul Unionist Democrat, din Irlanda) nu a votat.

Europarlamentarul forței de muncă Julie Ward, a declarat pentru The Independent ca votul a fost „extrem de dezamagitor”, adaugand: „Mult prea multi oameni nevinovati mor; acest lucru nu poate continua. Nu reusim sa protejam persoanele vulnerabile care au cel mai mult nevoie de ajutorul nostru. ”

Anul trecut, liderii Uniunii Europene au fost acuzati de campanii de „abdicarea responsabilitatilor lor de a salva vieti”, dupa ce s-au confruntat cu o campanie impotriva barcilor de salvare si au condamnat ONG-urile care le-au operat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*