Odinioara oamenii nu se spalau de teama unor potentiale boli

In zilele noastre, baia a devenit tabiet printre oamenii care traiesc in tarile dezvoltate. Cu toate acestea, un numar mic de oameni stiu ca au existat vremuri in care semenii nostri se fereau sa se spele de teama unor potentiale boli.

Inca din Antichitate baile publice erau foarte des intalnite iar populatia obisnuia sa se spele în mod regulat, lucrurile s-au schimbat cateva sute de ani mai tarziu, atunci cand se credea ca baile „slabesc organismul si largesc porii, lucru care poate atrage diferite boli”. Medicii acelor timpuri erau de parere ca dupa ce porii se largesc, organismul devine vulnerabil si apar infectiile.

Necunoscandu-se prea multe informatii despre corpul uman, oamenii se spalau extrem de rar, iar barbatii si mai rar decat femeile. Pe vremuri, in Europa medievala, se credea ca este periculos chiar sa-ti speli fata, deoarece puteai orbi. Lipsa igienei se vedea atat la aristrocrati, cat si in clasele de jos. In plus, dintii negri si cariati erau semn al bogatiei. Mai mult, preotii catolici ii indemnau pe enoriasi sa nu se spele, pentru a nu indeparta de pe corp apa sfintita primita la botez. Biserica nu incuraja nici baile publice, iar conducatorii bisericii medievale erau convinsi ca aceste locuri erau asociate cu imoralitatea.

In acele timpuri existau conducatori care erau dusmanii apei.

Au existat si conducatori care urmau acelasi obicei: nu se spalau decat foarte rar sau chiar deloc. ,,Maiestatea sa pute ca un animal salbatic”, marturisea ambasadorul rus in Franta despre Ludovic al XIV-lea. Regele Frantei fusese sfatuit de medicul sau sa se spele cat mai rar pentru a-si mentine sanatatea. Se spune ca Ludovic al XIV-lea a facut doar doua bai in intreaga sa viata. In loc de ritualul spalarii, cel supranumit Regele Soare prefera să i se stearga pielea cu o bucata de piele imbibata in alcool. Apoi, regele era pudrat cu o substanta parfumata.

Regina Isabela I a Castiliei a recunoscut ca in toata viata ei s-a spalat de doar două ori, la nastere si la nunta sa. Regina Elisabeta I a Angliei a ramas cunoscuta prin declaratia sa: „Fie ca e nevoie sau nu, eu o data la trei luni tot ma spal!”.

Conform istoricilor, in secolele al XV- lea si al XVI-lea nobilii isi faceau baie o data la jumatate de an. Ulterior, acest obicei a devenit din ce in ce mai rar. Lipsa completa a igienei personale intalnita in majoritatea tarilor din Europa a persistat pana spre mijlocul secolului al XIX-lea. Cercetarile in domeniul medical au scos la iveala faptul ca organismul nu devine deloc vulnerabil in contact cu apa si ca trupul trebuie curatat periodic. Astfel, oamenii au inceput sa se spele din ce in ce mai des. Amoo Hadji nu s-a spalat de 60 de ani.

Cazuri exceptionale exista si in timpurile noastre. Povestea lui Amoo Hadji (80 de ani) a facut valuri in intreaga lume. Iranianul (foto jos) recunostea ca nu s-a mai spalat de 60 de ani. Nu toti au crezut povestea spusa de Amoo, insa imaginile vorbesc de la sine. Acesta este netuns, neingrijit si are pielea solzoasa.

Amoo Hadji

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

You may have missed