Mircea Eliade si dificultatile avute din cauza crezului legionar

Mircea Eliade (n. 13 martie 1907, Bucuresti – d. 22 aprilie 1986, Chicago, Illinois, Statele Unite ale Americii), a fost istoric al religiilor, scriitor de fictiune, filozof si profesor roman la Universitatea din Chicago.

De la mijlocul anilor ‘30, Eliade a imbratisat ideologia Miscarii Legionare, in cadrul careia devine rapid un activist cunoscut. Nu a ezitat sa isi reflecte opiniile in acest sens in articolele pe care le-a scris pentru diferite publicatii ale vremii, inclusiv in ziarul oficial al legionarilor, ,,Buna Vestire”, dar si in campania electorala pentru alegerile din decembrie 1937. Eliade a fost arestat pe data de 14 iulie 1938 in timpul unei campanii impotriva Garzii de Fier, campanie autorizata de regele Carol II. La vremea arestarii el tocmai publicase ,,Provincia si legionarismul” in publicatia ,,Vremea”, astfel ca ministrul de interne de atunci, Armand Calinescu, a considerat ca are toate motivele sa-l considere pe Eliade ca fiind un autor de propaganda legionara. Drept urmare, Eliade este tinut trei saptamani in arest la sediul Sigurantei Statului de la Malmaison, unde autoritatile au incercat sa-l convinga sa semneze o declaratie de disociere de Garda de Fier, dar el a refuzat. In inchisoare fiind, Eliade a inceput sa scuipe sange in octombrie 1938, moment in care a fost dus la un sanatoriu din Moroeni, iar o luna mai tarziu, a fost eliberat. Ulterior, Eliade s-a distantat de legionari. Atitudinea sa cat timp a activat ca filo-legionar nu a fost mereu una liniara: in vreme ce scria articole anti-semite, Eliade nu a ezitat totodata sa ia atitudine fata de expatrierea unor mari intelectuali.

Mircea Eliade, candidat pe listele partidului ,,Totul pentru tara” Apropierea filosofului Mircea Eliade de miscarea legionara este una dintre controversele din viata lui. Se spune ca, prin prisma mentorului sau Nae Ionescu, Eliade ar fi inceput sa cocheteze cu miscarea legionara in 1933. Potrivit unor biografi ai lui Eliade, la alegerile din decembrie 1937, Eliade ar fi candidat pentru Camera Deputatilor pe listele electorale ale partidului legionar ,,Totul pentru tara”. Filosoful ar fi fost ales ca deputat in noul parlament, dar nu si-a exercitat functia.

Pentru convingerile sale politice, Eliade a fost arestat, dupa retinerea mentorului sau Nae Ionescu. Potrivit autorului cărţii ,,Mircea Eliade si Garda de Fier”, Claudio Mutti filosoful a stat inchis sase saptamani in arestul Sigurantei. Ministrul de Interne de la acea vreme, Armand Calinescu, i-a propus sa semneze o declaratie prin care sa se disocieze de miscarea legionara, pentru a-si recastiga libertatea. Eliade a refuzat. Mutat din inchisoare in sanatoriu, Eliade a fost eliberat pe 25 noiembrie, cu cateva zile inaine de de asasinarea liderului legionar Codreanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*