Metode economico-financiare de gestionare mai eficienta a fluxului de numerar in firma dumneavoastra

Cash Flow Word With Coin In Glass Jar and graph up. Financial Concept

Un flux de numerar constant este esential pentru sustenabilitatea oricarei afaceri. Daca afacerea ta da semnale, este posibil sa nu fie gestionata corect. Iata cateva sfaturi pentru identificarea si rectificarea gestionarii gresite a fluxurilor de numerar.

Desi poate parea evident ca se poate concluziona ca profiturile nete ale unei afaceri sunt cel mai important indicator cu care se poate masura valoarea unei companii, realitatea este ca fluxul de numerar este la fel de important si, uneori, chiar mai mult. Exista o multime de motive pentru acest lucru – unul ar fi acela ca profiturile pot fi manipulate mai usor in contul de profit decat pot face banii la indemana. Profiturile nete pot fi vazute ca un concept teoretic, in timp ce numerarul accesibil afacerii este o modalitate mai concreta de a vedea cum se desfasoara intr-adevar o intreprindere.

Luati in considerare modul in care profiturile pot fi determinate in mare masura in termeni fara numerar – acestea pot fi sub forma de active precum creantele. Unele dintre acestea scad in valoare in timp, ceea ce limiteaza precizia cu care se masoara profiturile. Unele creante pot fi chiar nesemnificative in viitor – daca, de exemplu, un client platește prea tarziu, sau mai rau, daca nici macar nu platesc deloc – atunci activul care determina valoarea profitului net corespunzator scade, ceea ce scade profitul net. Aceasta este realitatea afacerilor – tocmai de aceea este important sa va gestionati fluxul de numerar cu intelepciune.

Fluxul de numerar masoara lichiditatea unei intreprinderi – iar acest lucru indica capacitatea de plata totala. Cu cat este mai mare suma de numerar pe care o are afacerea, cu atat acestea sunt mai fiabile pentru angajatii, furnizorii si alti creditori – aceste entitati pot fi siguri ca li se va plati datoria in timp util. Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care este important sa gestionati eficient fluxul de numerar pentru afacerea dumneavoastra.

Iata cateva moduri in care ai putea face asta:

– Colecteaza creantele cat mai curand posibil. Daca este posibil, solicitati clientilor sa plateasca imediat dupa livrare sau inainte de a primi bunurile sau serviciile pe care le-au comandat de la dumneavoastra. Plata in avans este cea mai buna optiune si functioneaza – asa stau majoritatea intreprinderilor de comert electronic care isi desfasoara tranzactiile. De obicei, solicita dovada platii inainte de a livra articolele catre clientii lor. Daca nu este posibila plata in avans, apasati pentru plati in numerar la livrare. Acest lucru este destul de rezonabil pentru majoritatea firmelor de vanzare cu amanuntul. Pentru tranzactionarea la scara industriala, in care volumul de bunuri si / sau servicii si sumele corespunzatoare sunt considerabil mai mari, faceti tot posibilul pentru a obtine cat mai scurte conditii de plata de la clienti. Facturati-le cat mai devreme. Acest lucru va va asigura ca ati facut partea dumneavoastra in garantarea platilor la timp. De asemenea, va arata clientilor dumneavoastra ca va luati in serios contractantii. Acesta este cel mai bun mod de a fi profesionist in ceea ce priveste intențiile tale.

– Obtineti mai multa flexibilitate in ceea ce priveste datoriile dumneavoastra. Puteti solicita furnizorilor dumneavoastra sa va extinda conditiile de creditare si puteti incerca sa faceti acest lucru atat timp cat vor permite acest lucru. Acest lucru va va permite sa va pastrati banii in siguranta cat mai mult timp. Important sa va asigurati ca nu pierdeti termenele dumneavoastra, deoarece unii furnizori pot percepe ratele dobanzilor pentru platile restante. Acesta este un lucru pe care ar trebui sa il evitati cu orice pret – deoarece va invinge scopul exercitiului.

– Luati in considerare vanzarea creantelor pentru a primi bani in avans. Daca initial ai extins deja conditiile de credit la clientii tai, s-ar putea sa te simți in nevoie in situatii viitoare. Este posibil ca unii clienti sa nu fie de incredere, vizavi de respectarea termenelor. Aveti optiunea de a vinde creantele pentru a obtine imediat numerarul de care aveti nevoie. De exemplu, unele companii care se angajeaza sa se inscrie in finantarea salarizarii, unde compania finantatoare cumpara facturi neplatite de la dumneavoastra, permitandu-va sa aveti numerar in 24-48 de ore de la prezentarea facturii pentru vanzare. Uneori, puteti chiar sa va obtineti banii in aceeași zi daca solicitati acest lucru in mod special. Acesta este un mod minunat de a va gestiona fluxul de numerar mai fiabil. Daca aveti o lista lunga de creditori, cu creante care nu vor fi decontate in curand, aceasta poate fi o optiune viabila pentru dumneavoastra.

– Reprezentati modalitatile de crestere a veniturilor. Puteti deveni creativ in ceea ce priveste modul de a obtine mai multe vanzari bazate pe numerar, astfel incat cel putin sa aveti un flux constant de active lichide. Ofera reduceri pentru numerar la livrare sau tranzactii preplatite; oferi stimulente pentru clientii care platesc la timp; si, in schimb, stabiliti penalitati minime pentru platile intarziate, doar pentru a fi incurajati sa isi îndeplineasca termenele si sa fie fideli conditiilor lor. Acestea sunt doar cateva dintre liniile directoare preliminare care va pot ajuta sa va gestionati mai bine fluxul de numerar. Amintiti-va că exista moduri mici prin care va puteți regla fluxul de numerar pentru a functiona in favoarea dumneavoastra si pentru a explora optiuni viabile care va vor ajuta sa va usurati sarcina.

sursa:

https://www.finance-monthly.com/category/opinion-analysis/comment-analysis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

You may have missed