Inlocuirea sintagmei „limba moldoveneasca” cu „limba romana” initiativa legislativa in Parlamentul Republicii Moldova

O inițiativa legislativa care prevede inlocuirea sintagmei „limba moldoveneasca” cu „limba romana” in cinci acte legislative si normative a fost prezentată vineri, 18 octombrie, la un briefing de presa, de catre deputatul fracțiunii ACUM, Platforma DA, Iurie Renita.

Ambasadorul Iurie Resita, este presedinte al Comisiei pentru politica externa si integrare europeana din Parlamentul de la Chisinau. Initiativa dumnealui, este inaintata „in vederea restabilirii adevarului lingvistic si istoric cu privire la statutul limbii vorbite pe teritoriul Republicii Moldova”, transmite IPN.

Documentele in care se propune introducerea sintagmei „limba romana” sunt: Codul jurisdictiei constitutionale, Legea cu privire la organizarea judecatoreasca, Regulamentul Parlamentului, Legea privind actele de stare civila si Legea cu privire la functia publica si statutul functionarului public.
Iurie Renita a amintit ca magistratii Curtii Constitutionale au constatat, inca in 2018, desuetudinea Legii cu privire la functionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (din 1 septembrie 1989), care opereaza cu sintagma „limba moldoveneasca”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*