Dependenta Globala de China Nu Se Va Reduce

Recesiunea globala pe care noua pandemie a coronavirusului este sigura ca o va aduce va fi mult mai profunda si mai lunga decat cea care a urmat crizei financiare globale din anul 2008. In timp ce multe guverne s-au angajat sa-si consolideze economiile cu un stimulent monetar si fiscal fara precedent in ciuda faptului ca au deja datorii publice masive cel mai probabil la care pot spera este sa elimine colapsul economic.

Implicarea de catre Statele Unite ale Americii și China este deosebit de importanta. In urma crizei din anul 2008, redresarea economica globala a obtinut un impuls major din partea cooperarii chino-americane, care a sustinut masuri individuale de stimulare (relaxare cantitativa in SUA si stimulent fiscal la scara larga in China).

Observatiile politicienilor americani au fost ghidate, rauvoitoare

Insa criza globala de sanatate publica a izbucnit intr-un moment in care relatiile bilaterale, precum si cooperarea internationala, in linii mari, sunt in punctul lor cel mai mic in decenii, iar SUA nu au aratat nicio inclinatie de a imbunatati situatia. Dimpotriva, unii politicieni americani s-au prins imediat de focarul de coronavirus pentru a sustine ca nicio tara, in special China, nu ar trebui sa aiba o astfel de pozitie centrala in lanturile de aprovizionare globale.

Mai mult decat atat, administratia americana a parut mai interesata sa reaminteasca publicului ca virusul a „aparut” mai intai in China decat in a lua masuri puternice pentru a-si controla raspandirea de la ea de acasa. Acest lucru a compromis puternic disponibilitatea si capacitatea celor mai mari economii din lume de a sustine un raspuns coordonat.

SUA au gresit ignorand potentialul Chinei de a contribui la solutionarea crizei globale de sanatate publica. De asemenea, este gresit sa te astepți ca pandemia sa slabeasca pozitia Chinei in lanturile de aprovizionare globale.

Chiar daca lanturile de aprovizionare mai regionalizate si diversificate ar reduce riscurile, China pastreaza avantaje competitive considerabile in multe domenii, cum ar fi industria electronica si utilaje si fabricarea echipamentelor. Nu poate fi inlocuita, cel putin nu in perioada apropiata.

Asta nu inseamna că rolul Chinei in lanturile de aprovizionare globale nu se va schimba. Dar asta s-a intamplat de un deceniu, un numar mare de locuri de munca de productie cu valoare adaugata scazuta fiind transferate in tarile vecine.

Dar departe de a slabi pozitia Chinei, acest lucru i-a permis sa urce scara cu valoare adaugata. Regiunea Delta raului Yangtze si provincia Guangdong – regiunile care obisnuiau sa produca articole de imbracaminte si incaltaminte si sa asambleze electronice - au devenit puncte centrale pentru inovatia de inalta tehnologie.

Cresterea consumului a redus dependenta Chinei de la exporturi

De asemenea, China a lucrat pentru a stimula consumul intern, reducand astfel dependenta de cererea externa. Drept urmare, lumea ar putea fi acum mai dependenta de China decat China este de lume. Cred ca pandemia va consolida aceasta dependenta, nu in ultimul rand pentru ca China este cu cateva luni inaintea majoritatii tarilor (cel putin) pentru a se ocupa de virus si pentru a-si redeschide economia.

Cu siguranta, masurile stricte de blocare ale Chinei au extras costuri economice ridicate, care ar putea insemna o scadere a PIB-ului cu 8-10% in primul trimestru. Dar, de asemenea, au permis tarii sa produca noi infectii intr-un moment in care virusul tocmai ajungea in restul lumii.

Deja la mijlocul lunii februarie, China a inceput sa lucreze pentru a restabili productia in efortul de a stabiliza lanturile de aprovizionare globale. Si datorita acestui fapt, China a evitat agitatiile bursiere vazute in SUA, unde infectiile cresc rapid si care impun blocarea.

Din cauza actiunii hotarate a guvernului chinez – care, sigur, a urmat unii pasi initiali ale autoritatilor locale – China ar putea deveni prima tara care sa restabileasca cresterea economica, in timp ce restul lumii este menajat intr-o recesiune profunda.

Spre deosebire de criza financiara globala din anul 2008, se pare ca guvernul Chinei nu trebuie sa planuiasca si mai multe cheltuieli de investitii noi masive. Ar trebui sa fie suficient pentru a urmari planurile de investitii existente in infrastructura, inclusiv constructia retelelor electrice de inalta tensiune, a cailor ferate interurbane de mare viteza si extinderea noilor generatii a retelelor 5G, in acelasi timp luand alte masuri pentru sustinerea redresarii economice si a ocuparii fortei de munca, cum ar fi subventiile si scutiri de impozite. Cu un deficit fiscal mai mic de 3% din PIB, China isi poate permite cu siguranta astfel de masuri.

Investitii pentru stimularea sectorului high-tech (inalta tehnologie)

Aceste investitii vor ajuta China sa se bazeze pe progresele recente in sectoare chiar si mai inalte, inclusiv date mari, informatii artificiale, internetul lucrurilor si internetul industrial.

Ceea ce la randul sau va aprofunda integrarea Chinei in lantul de aprovizionare tehnologica globala. Si nici macar o decuplare din America Chino-Americana nu poate opri schimburile tehnologice intre China si restul lumii.

Nici rezistenta americana, nici pandemia nu vor impiedica China sa isi deschida sectorul de servicii sau sa devina o destinatie de export din ce in ce mai atractiva pentru economiile avansate si economiile de piata emergente.

Intr-adevar, intr-un moment in care unii ar putea fi tentati sa se indrepte spre interior, China ramane la fel de angajata ca oricand cu globalizarea economica.

Oportunitatile comerciale, de investitii si de crestere pe care le genereaza acest angajament ar putea foarte bine sa fie un zeu pentru tarile care se lupta in urma izbucnirii coronavirusului.

Sursa:China Daily.Com.cn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

You may have missed