Cum sa-i recunosti si sa-i eviti pe manipulatori

Exista oameni carora le este mai usor sa obtina ce vor prin manipularea celorlalti

Iti submineaza increderea in propriul simt al realitatii. Manipulatorii emotionali sunt niste mincinosi foarte abili. Ei insista ca ceva nu s-a intamplat, desi s-a intamplat. Insista ca au spus ceva ce, de fapt, n-au spus. Problema este ca o fac cu atat de mult talent, incat ajungi sa te intrebi daca n-ai visat.

Actiunile lor nu se potrivesc cu vorbele. Un manipulator emotional iti spune ceea ce vrei sa auzi, dar ceea ce fac e alta poveste. Iti multumesc pentru sfat, iti apreciaza prietenia si intelepciunea. Dar, pana la urma, fac exact ce vor ei. Apoi au toate argumentele de partea lor, incat ajungi sa te rusinezi de sfatul prost pe care l-ai dat.

In orice situatie, te fac sa simti vinovatie. Manipulatorii emotionali sunt maestri in a intoarce vina ta in avantajul lor. Daca le impartasesti o framantare a ta, te fac sa te simti vinovat ca-i incarci cu grijile tale. Daca tii ingrijorarile pentru tine, te fac sa te simti vinovat ca nu ai incredere. Oricum, esti vinovat pentru ceva.

Manipularea emotională prin revendicarea rolului de victime. Niciodata nu este vina lor. Orice ar face sau ar omite sa faca, este vina altcuiva. Daca te superi, e vina ta ca ai asteptari nerealiste. Daca ei se infurie, este vina ta ca i-ai suparat. Ei nu-si asuma raspunderea pentru nimic.

Prea mult, prea repede. De fiecare data, sar niste pasi in fiecare proces. Iti impartasesc prea multe, prea repede. Abia i-ai cunoscut si se grabesc sa se planga de ceva sau de cineva. Iti cer sa spui, sa faci, sa decizi in avantajul lor. Incearca sa te faca sa te simti prima persoana rezonabila pe care au cunoscut-o, prima in care au incredere. Cate asemnea „prime persoane” or fi fost inaintea ta!

Manipulare emotionala de tip gaura neagra. Au o energie nebanuita si fac totul sa atraga pe toti cei din jur in vartejul lor emotional. Daca sunt intr-o dispozitie proasta, fac totul sa indispuna pe toata lumea. Asta le creeaza deseori celorlalti o stare de vinovatie si o nevoie de a le face ziua mai buna.

Accepta cu usurinta sa dea o mana de ajutor, apoi fac pe martirii. Dupa ce se ofera sa te ajute, ofteaza, mormaie, bombane si protesteaza impotriva metodei. Daca te saturi si-i spui ca poate sa renunte, te asigura energic ca totul este in regula. Ca esti, adica, paranoic, ti se pare. Scopul este, pana la urma, sa te simti vinovat. Sau nebun, din doua, una.

Iti cunosc toate butoanele si nu ezita sa le apese. Strategia de manipulare emotionala include cunoasterea detaliata a celuilalt. Daca esti sensibil la problemele de familie, cauta sa obtina ce vor apeland la itelegerea ta de parinte si la interesele copiilor tai. Daca ai o pasiune, fac o analogie cu pasiunea ta si viata reala in care au ceva de rezolvat.

Ca sa te protejezi de toate acestea, mentine distanta, nu te imprieteni, nu te confesa cu cei care apeleaza la manipulare emotionala. Nu ceda niciodată si isi vor da seama ca nu si-au gasit fraierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*