China, Rusia, Turcia si Azerbaidjan imprumuta Serbia cu mai multe miliarde de euro pentru investitii in proiecte regionale

Serbia intentioneaza sa imprumute mai multe miliarde de euro din China si alte tari straine in urmatorii ani, pentru a finanta investitii in proiecte regionale, a declarat vineri ministrul Infrastructurii, Zorana Mihajlovic, transmite Reuters.

Pana acum, Serbia a atras proiecte in valoare totală de 14,5 miliarde euro, inclusiv din China si Rusia, a spus Zorana Mihajlovic. “Actualele investitii chineze in infrastructura se ridica la aproape cinci miliarde euro”, a precizat Zorana Mihajlovic.

Guvernul de la Belgrad spera ca noi proiecte in infrastructura vor impulsiona economia tarii. Potrivit FMI, economia Serbiei va inregistra o crestere de 3,5% in acest an, mai putin fata de avansul de 4,4% inregistrat anul trecut, si un avans anual de aproximativ 4% intre 2020 si 2022.

“Statul trebuie sa demareze noi investitii daca vrea o crestere economica continua, in caz contrar am putea avea probleme”, a mai spus Zorana Mihajlovic, care ocupa si postul de vicepremier in cabinetul condus de Ana Brnabic.

Pentru a putea realiza acest lucru, autoritatile de la Belgrad intentioneaza sa investeasca pana la opt miliarde de euro in infrastructura pe termen mediu, în principal gratie unor acorduri finantate de China, dar si de Rusia, Turcia si Azerbaidjan, in conformitate cu un plan de dezvoltare mai amplu in valoare de 10 miliarde euro dat publicităţii luna trecută de preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic.

Ministrul infrastructurii, Zorana Mihajlovic, a dezvaluit ca si companiile turcesti vor construi un drum care va face legatura cu tara vecina Bosnia Hertegovina si un alt drum important in Vestul Serbiei va fi construit de compania AzVirt din Azerbaidjan, in conformitate cu un acord in valoare de 370 milioane euro.

Autoritatile de la Belgrad vor, de asemenea, sa reconstruiasca o alta cale ferata importanta spre Macedonia. “Intreaga documentatie a proiectului este realizată in prezent de firma China Road and Bridge Corporation (CRBC) … Se estimeaza ca intregul proiect are o valoare de 600 milioane euro si vom vedea cum putem sa il punem in practica”, a mai spus Mihajlovic.

In ultimul deceniu, companiile chineze au cumparat singura mina de cupru din Serbia, o otelarie si au investit in productia de electricitate. In 2017, Serbia si Ungaria au demarat constructia unei cai ferate care sa lege Belgradul de Budapesta, un alt proiect care beneficiaza de finantare din China.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*