Cati bani achita Romania anual pentru extradarea infractorilor refugiati peste hotarele tarii

Anul trecut, statul roman a cheltuit peste 7 milioane de lei pentru extradarea romanilor care au comis infractiuni in strainatate.In primele 10 luni ale lui 2019, tendinta s-a mentinut: extradari in valoare de 5 milioane de lei. Lunar, 60 de romani sunt adusi in tara, după ce incalca legea in alte state.

In primele 10 luni ale acestui an, Romania a cheltuit aproape 5 milioane de lei pentru a-i aduce in tara pe infractorii ce au comis fapte penale in alte state. Peste 500 de persoane au fost extradate si dintre ele peste 530 au comis faptele in state membre UE.

Sunt, evident, si cazuri în care statul readuce in tara persoane condamnate pentru fapte comise aici, dar care intre timp au fugit peste granite.

Un exemplu este extradarea din luna mai a fostului primar al Constantei, Radu Mazare. Statul roman a platit 10.000 de euro pentru a-l extrada pe fostul edil din Madagascar. Este o suma mare, dar explicatia este legata de faptul ca, pentru ca misiunea sa fie dusa la final, a fost nevoie de cazarea politistilor care au fost delegati. Tot anul acesta, in luna noiembrie, politistii au cooperat cu autoritatile franceze pentru a-l extrada pe interlopul Marius Craciun din orasul Lyon. El fugise din tara pentru ca urma sa fie arestat intr-un dosar de trafic de cocaina.

Anul trecut, cele mai multe extradari au fost facute din Marea Britanie si Italia. In total, in 2018, Romania a platit peste 7 milioane de lei pentru finalizarea unor astfel de misiuni, informeaza Digi24.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*