Agricultura si Refacerea Sistemelor de Irigatii – Rol Primordial in Alimentatie

Dezvoltarea sistemelor de irigatie din Romania a cunoscut cea mai importanta crestere in perioada cuprisa intre anii 1950 si 1989, perioada comunista mai bine zis. In aceasta perioada s-a amenajat o suprafata foarte mare cu sisteme de irigatii, mai precis peste 3 milioane de hectare. Acesta dezvoltare a sistemelor de irigatii a clasat Romania printre primele tari din Europa.

Astazi, la mai bine de treizeci si unu de ani de la Revolutie, nu mai exista aproape nimic. Irigatiile au disparut. Sistemul acela facut pe timpul comunismului s-a mistuit dupa anul 1990. S-a furat tot, de la pompele care trageau apa din Dunare sau din raurile interioare, pana la dalele din beton care captuseau canalele de irigatii. Din dale, oamenii si-au facut alei prin curte, iar din tevi, un soi de bolta in jurul caselor. Problema e ca nu i-a oprit nimeni, dar nici n-a venit cineva, de-a lungul acestor ani, sa refaca lucrarile. Lipsa banilor a fost o scuza perpetua.

Asa s-a ajuns ca fermierii, sa irige doar 508.000 de hectare, in anul 2017, din cele 1,4 milioane de hectare. Alte surse indica o suprafata de aproximativ 600.000 de hectare, dar tot putin inseamna, caci la ora actuala Romania are un deficit de 2 milioane hectare neirigate.

Conform unor estimari, sunt necesare in jur de 14 miliarde de euro pentru a pune la punct un sistem de irigatii la nivelul celui din anul 1989, intrucat refacerea sistemului de pe un hectar de teren costa in jur de 7.000 de euro. Alte date statistice ofera dimensiunea exacta: Romania are o suprafata agricola de 14,7 milioane hectare, din care 9,4 milioane hectare de teren arabil. Din aceasta suprafata arabila, pana in anul 1989 era irigat un procent de 34%, iar astazi, luand in considerare cele mai optimiste date, avem o suprafata irigata de abia 6%!

Lucrurile stau foarte prost. Refacerea sistemului, dar si intretinerea lui costa miliarde bune de euro si zeci de ani. Bani si timp pe care agricultura autohtona nu si-i permite. Problema este cu atat mai grava cu cat zonele care au cea mai mare nevoie de irigatii sunt cele care reprezinta principalele regiuni agricole ale tarii. Astfel, cresterea suprafetelor de teren agricol irigate este in prezent o masura urgenta care trebuie aplicata, mai ales in conditiile in care anumite zone ale tarii se vor confrunta tot mai pregnant cu fenomenul de seceta.

Clima se schimba, in fiecare an. Mai ales acum, ce bun ar fi fost sistemul acela de irigaţii! Dar vorbele sunt de prisos. Problema e ce va fi de acum incolo. Nimeni nu stie. Multi dintre fermieri spun mereu un singur lucru: fara irigatii nu va mai exista agricultura in Romania. O tara care are 14,7 milioane de teren arabil, incluzand si pasunile! Ar putea sa hraneasca aproximativ 100 de milioane de oameni.

,,Granarul Europei”, asa era numita Romania in perioada interbelica. Fermierii asteapta de la Guvern o strategie pentru refacerea sistemului de irigatii. Dar de la guvernanti curg, in ultima vreme, doar promisiuni, care mai de care mai fastuoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

You may have missed