„ A freca menta!” sau sinonimul ideii de a pacali munca

Nici nu trebuie sa vezi, ca se aude, nici nu trebuie sa auzi ca se vede, cum se ,,freaca menta” in cam toata Romania, de la stat la privat, din cel mai mic birou unde sunt doi colegi, pana in Parlament unde sunt sute de colegi. Diferenta este ca unii ,,freaca menta” pe bani putini (sute de euro), altii ,,freaca menta ”pe bani multi (mii de euro). Concluzia finala, este ca cei care nu au un loc de munca nu au Menta, deci, nu ,,freaca menta”.

Majoritatea dintre noi am auzit expresia ,, a freca menta”. Insa putini ne-am intrebat de unde vine aceasta expresie si pana la urma, ce simbolizeaza cu adevarat.

Expresia „a freca menta” provine din antichitate. Se pare ca in urma cu sute de ani, in Grecia Antica, masa pe care se servea mancarea era frecata cu frunze de menta pentru a-i da un miros placut. Obiceiul a patruns repede in spatiul carpato-danubiano-pontic, intrucat existau multe familii cu radacini grecesti la noi in tara. Totodata, multe familii de boieri romani au adoptat obiceiul repede.

De ce „a freca menta” inseamna ca lenevesti?

Responsabilitatea de a freca masa cu frunze de menta le revenea slujitorilor. Aceasta era una dintre cele mai usoare sarcini, spre deosebire de alte munci mai solicitante din gospodarie, cum ar fi caratul apei, spalatul rufelor sau taiatul lemnelor.

Astfel, frecatul mesei cu menta era considerata o munca usoara, iar cei care incercau sa se sustraga de la muncile grele preferau sa se ocupe cu asta pentru o vreme indelungata, chiar daca nu era necesar sa aloce atata timp acestei sarcini.

,,Frec menta”, deci muncesc !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*