Părul de pe corpul uman

Părul apare cu aproximativ cinci săptămâni înainte să ne naștem, iar până la maturitate, ajungem să avem aproximativ cinci milioane de foliculi de păr. Un milion se află pe scalp, iar restul pe tot corpul.

Părul de pe corp absoarbe substanțele din organism, spun specialistii. Când se examinează un fir de păr la microscop, se poate observa dacă un individ/a a consumat alcool în exces sau alte substanțe ilegale. Și o cantitate prea mare de mercur poate fi detectată la o analiză a firului de păr de pe corp. 

Schimbările care se produc în interiorul organismului pot face ca părul să crească mai repede, mai încet, să își schimbe textura sau culoarea, să cadă sau să crească în locuri în care nu ai mai avut până în acel moment.

Ai păr foarte moale

Dacă observi că îți crește păr în locuri în care nu ai avut până atunci, iar acesta are o textură moale, înseamnă că nu te hrănești cum trebuie. Anorexia este o afecțiune care duce la apariția unei astfel de probleme. Organismul încearcă să se încălzească și produce mai mult păr, pentru a compensa lipsa grăsimii din organism. În aceste condiții, s-ar putea să observi că părul din cap începe să îți cadă.

Dacă îți cade părul

Pierderea părului în exces poate fi cauzată de o boală autoimună, dar poate fi și o problemă genetică. Pe măsură ce îmbătrânești, este normal să pierzi mai multe fire de păr, însă atunci când te confrunți cu această problemă în tinerețe, poți avea lipsă de fier sau o tiroidă leneșă.

Dacă ai prea mult păr

Menopauza duce la apariția firelor de păr pe față, din cauza faptului că îți scade nivelul de estrogen din organism. Din nefericire, poți să te confrunți cu pilozitate facială și în tinerețe, dacă ai o cantitate mai mare de testosteron în corp. O analiză de sânge îți spune dacă suferi de un dezechilibru hormonal. Alte cauze ale apariției părului pe față sunt și creșterea nivelului de zahăr din sânge și sindromul ovarelor polichistice.

Ai păr foarte uscat

Părul aspru și foarte uscat poate fi un semn de hipotiroidism, de aceea ar trebui să mergi la un medic endocrinolog dacă ai această problemă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*