Detoxifierea. Eliminarea substantelor toxice din organism

Mai mereu auzim și citim peste tot despre cat de intoxicati suntem si cat de mult avem nevoie sa ne detoxifiem. In mare parte, lucrul acesta este adevarat, insa modurile de intelegere ale acestui proces pot fi foarte diferite. Iar despre metodele de detoxifiere nici nu mai vorbim.

Simplu spus, detoxifierea presupune eliminarea oricarei substante toxice sau straine din organism. Interesant este sinonimul acestui termen – biotransformare. Corpurile noastre sunt programate genetic sa realizeze procesele complexe care se traduc prin detoxifiere si, pana la un punct, pot face aceasta cu succes. Exista totusi o multime de motive pentru care detoxifierea sa fie compromisa, afectand buna functionare a organismului. Pe scurt, o detoxifiere inadecvata poate sta la baza multor boli si afectiuni.

Care ar fi aceste motive? Cele mai importante sunt dieta inadecvata, carentele nutritionale induse de administrarea abuziva si inadecvata a medicamentelor, permeabilitatea intestinala si variatiile materialului genetic. Toate acestea pot reduce semnificativ capacitatea unui organism de a se improspata prin biotransformare.

Corpul uman este echipat cu bariere naturale care sa il protejeze de substantele straine – asa-numitele xenobiotice. Aceste bariere sunt reprezentate indeosebi de sistemul gastrointestinal, plamani si piele. La aceste nivele au loc reactii foarte intense de reducere a impactului negativ al xenobioticelor, toxinelor si medicamentelor.

Acum, sa ne lamurim un pic asupra ceea ce inseamna toxine. Acestea pot fi de provenienta exterioara corpului, asa cum sunt poluantii din aer, din apa, aditivii alimentari si medicamentele. Dar pot fi generati si in interiorul organismului – este cazul produsilor rezultati din metabolismul hormonal, produsi de origine bacteriana si alte molecule complexe. Daca mecanismele de detoxifiere nu functioneaza in parametri optimi, toate aceste substante, numite generic toxine, raman cantonate in tesuturi. Cu cat stau mai mult acolo, cu atat vatama mai mult corpul, producand diverse dezechilibre.

Detoxifierea are doua faze majore, denumite sugestiv faza I si faza II. In aceste faze actioneaza enzime foarte specifice. Substantele rezultate la sfarsitul primei faze pot afecta grav tesuturile daca nu intervin in timp util enzimele fazei a doua, care sa le neutralizeze. Aceasta a doua etapa consta in niste procese foarte importante care necesita multi aminoacizi si peptide cu efect antioxidant.

75% din activitatea de detoxifiere are loc in ficat. Restul – in mucoasa intestinala si in alte tesuturi. Totusi, nu trebuie minimalizat rolul barierei intestinale – ea reprezinta o prima bariera pentru o incarcatura mare de xenobiotice.

Detoxifierea corespunzatoare depinde si de ce mancam si de ce nu mancam. Astfel, exista alimente care sustin procesele de biotransformare, asigurand o epurare optima a organismului. Este vorba despre legumele brasicacee (varza, conopida, broccoli, kale, varza de Bruxelles), despre cele din familia usturoiului si a cepei, ca si de alimentele bogate in prebiotice (cicoarea, anghinarea, sparanghelul, taratele de grau si faina integrala de grau, banana). Prebioticele sunt substante nedigerabile de catre organismul uman, dar digerabile de catre microbiota intestinala, a carei sanatate este strans legata de functionarea intestinului atat ca bariera imunitara, cat si ca locatie majora a digestiei.

Compromiterea structurilor si a proceselor implicate in detoxifiere inseamna boala pentru organism: de la raceli frecvente pana la esecul marilor sisteme de organe si diferite forme de cancer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*