Cum Ne Afecteaza Poluarea Si Ce Boli Poate Genera Aceasta

Poluarea aerului are un impact toxicologic major asupra sanatatii oamenilor, iar numeroase studii efectuate de-a lungul timpului au aratat cum ne afecteaza poluarea, dar mai ales ce boli poate genera.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), cei sase factori poluanti majori sunt:

  • poluarea cu particule in suspensie,
  • ozonul de la nivelul solului,
  • monoxidul de carbon,
  • oxizii de sulf,
  • oxizii de azot,
  • plumbul.

Expertii arata ca atat expunerea pe termen lung, cat si expunerea pe termen scurt la particulele toxice suspendate in aer pot avea un efect toxicologic diferit asupra sanatatii oamenilor, inclusiv in ceea ce priveste dezvoltarea bolilor cardiovasculare, bolilor respiratorii, complicatiilor neuropsihiatrice, iritatiilor ochilor, bolilor de piele si dezvoltarea unor boli cronice precum cancerul.

Poate agrava unele boli

Ceea ce este bine sa retinem este ca poluarea aerului nu este considerata de experti o cauza de deces, deoarece ea nu este o boala. In schimb, poluarea aerului este un factor care contribuie la aparitia sau dezvoltarea altor boli ori patologii. Studiile au aratat ca, de mai mult timp, calitatea slaba a aerului pe care il respiram este asociata cu probleme pulmonare si probleme in zona inimii, inclusiv cu boala arteriala coronariana, emfizemul pulmonar, infectiile respiratorii, accidentul vascular cerebral si cancerul. In plus, nu trebuie sa omitem faptul ca o calitate slaba a aerului respirat este in special periculoasa pentru femeile insarcinate, intrucat poate contribui la malformatii congenitale.

Studiile au aratat ca poluarea aerului poate chiar sa agraveze anumite boli, cum ar fi astmul bronsic, BPOC (bronhopneumopatia cronica obstructiva), bolile cardiovasculare si diabetul zaharat. In plus, copiii si persoanele varstnice sunt categoriile de persoane considerate de experti a fi deosebit de sensibile la poluarea aerului.

Semnal de alarma din partea OMS

Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca aerul pe care il respiram este din ce in ce mai poluat si ca noua din zece persoane respira acum aer poluat. Printre aceste persoane se afla si pacientii care sufera de astm, care trebuie sa tina cont de cum se trateaza astmul bronsic si de recomandarile medicului pneumolog. Totodata, mai subliniaza expertii OMS, aerul poluat omoara in fiecare an 7 milioane de persoane.

Semnalul de alarma tras de membrii OMS arata ca efectele pentru sanatatea noastra pe care le are poluarea aerului sunt grave – o treime dintre decesele de pe urma accidentelor vasculare cerebrale, cancerului pulmonar si bolilor de inima se datoreaza poluarii aerului. Aceeasi experti spun ca acest numar mare (o treime dintre decese) este un efect echivalent cu cel al fumatului si un efect mult mai mare, de exemplu, decat efectele unui consum prea mare de sare.

Un dusman de care nu putem scapa

Din pacate, insa, este extrem de greu sa scapam de poluarea aerului, indiferent de cat de mari sunt veniturile pe cap de locuitor in tara in care locuim. Poluarea atmosferica este pretutindeni si ne inconjoara. Factorii poluanti de dimensiuni microscopice din aer pot sa treaca de bariera de aparare a organismului uman, pot sa patrunda astfel in sistemul respirator si in sistemul circulator, provocand daune la nivelul plamanilor, inimii si creierului, mai arata OMS.

Cum ne afecteaza sanatatea

Exista multe organe si functii din corp care pot fi lezate de poluarea atmosferica, iar consecintele sunt multiple:

Din pacate, studiile arata ca populatiile din zonele urbane sunt mult mai expuse si ca, de fapt, persoanele din marile orase sufera de pe urma efectelor poluării aerului. In acest context, expertii OMS amintesc ca persoanele care sunt deja bolnave ori cele care sufera de anumite boli respiratorii sunt deosebit de vulnerabile in fata poluarii atmosferice.

Sursa:How Air Pollution Is Destroying Our Health. www.who.int/airpollution/news-and-events/how-air-pollution-is-destroying-our-health.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*