Cele 5 Tipuri De Anticorpi Produse de Sistemul Imunitar

Sistemul imunitar produce cinci tipuri de anticorpi, fiecare dintre acestea avand metode distincte de aparare a corpului impotriva bolilor si infectiilor.

Anticorpii sunt proteine specializate in forma de Y produse de sistemul imunitar. Ajuta la combaterea bolilor prin detectarea virusilor, bacteriilor si a altor agenti patogeni (microorganisme care cauzeaza boli) si lucreaza pentru a le distruge. Organismele infectioase daunatoare sunt identificate ca invadatoare datorita antigenelor lor, care sunt molecule distincte pe suprafata lor. Fiecare anticorp produs de sistemul imunitar se leaga de un antigen specific – cu o forma moleculara adecvata – si apoi fie distruge agentul patogen, fie il eticheteaza, astfel incat alte celule imune sa il recunoasca.

Izotipurile imunoglobulinei. Anticorpii sunt, de asemenea, cunoscuti ca imunoglobuline (Ig). Imuno descrie imunitatea si globulina descrie proteinele. Sunt produse de celulele B, un tip specific de celule albe din sange (WBC) care provine din maduva osoasa.

In timp ce exista doar cinci tipuri principale de anticorpi, fiecare anticorp poate avea un site de legare diferit care se potriveste cu un antigen specific. De fapt, corpul uman poate produce un numar infinit de site-uri de legare pentru a se lega de antigeni.

Imunoglobulina G (IgG), reprezinta aproximativ 75% din totalul anticorpilor din corpul uman. In functie de antigen, IgG poate eticheta un agent patogen, astfel incat alte celule imune si proteine il vor recunoaste, sau poate promova eliberarea de toxine pentru a distruge direct microorganismul.

IgG poate declansa uneori un raspuns nedorit la persoanele cu boli autoimune, in care sistemul imunitar isi ataca din greseala propriile celule si tesuturi.

Imunoglobulina A (IgA), se gaseste in principal in tesuturile mucoasei, cum ar fi cele din gura, vagin si intestine, precum si in saliva, lacrimi si laptele matern. Acesta reprezinta 15% din totalul anticorpilor din corpul uman si este produs de celulele B si secretat din lamina propria, un strat subtire din tesuturile mucoasei.

IgA este una dintre apararile de prima linie ale organismului impotriva infectiilor. Se leaga de agentii patogeni pentru a-i marca pentru distrugere si ii impiedica sa se lipeasca de epiteliu, care acopera tesuturile corpului.

IgA este, de asemenea, asociata cu reactii hipersensibile la persoanele cu boala celiaca si alte cateva tulburari autoimune.

Imunoglobulina A (IgM). Imunoglobulina M (IgM) este, de asemenea, unul dintre primii anticorpi recrutati de sistemul imunitar pentru combaterea infectiilor. Populatiile de IgM cresc foarte repede atunci cand organismul se confrunta mai intai cu un organism infectios, iar apoi scad in timp ce anticorpii IgG preiau. IgM este, de asemenea, produs de celulele B si, atunci cand este legat de un agent patogen, va stimula alti anticorpi si celule imune in actiune. Pe langa activarea raspunsului imun, un subset de IgM ajuta celulele B sa-si „aminteasca” un agent patogen dupa ce acesta a fost distrus. Daca ati fi re-expus la agentul patogen mai tarziu, sistemul imunitar ar trebui sa raspunda mai repede datorita memoriei celulelor B.

Imunoglobulina E (IgE), este anticorpul responsabil de raspunsul alergic care se gaseste in cea mai mare parte in plamani, piele si membrane mucoase. IgE este produsa de celulele B secretate de ganglioni limfatici sau alte tesuturi limfoide situate in apropierea locului alergenului (o substanta inofensiva care induce un raspuns alergic).

Cand IgE se leaga de un alergen, acesta declanseaza o cascada de evenimente. Bazofilele si celulele mastocite, care sunt subtipuri de globule glicemice, se degradeaza (se deschid) si elibereaza histamina, un compus inflamator, in fluxul sanguin. Histamina este responsabila pentru simptomele alergiei. IgE ajuta, de asemenea, la protejarea organismului impotriva infectiilor parazitare, inclusiv a helmintilor (viermi paraziti).

Imunoglobulina D (IgD), este importanta in stadiile incipiente ale raspunsului imun. Spre deosebire de alti anticorpi, acesta nu circula activ, ci se leaga de celulele B pentru a instiga raspunsul imun. Ca anticorp de semnalizare, IgD ajuta la incitarea eliberarii IgM de prima linie pentru a combate bolile si infectiile. IgD reprezinta doar aproximativ 0,25% din anticorpii din corpul uman. In ciuda rolului sau vital in „declansarea” raspunsului imun, IgD este, fara indoiala, cel mai putin inteles anticorp, stiind putin despre modul in care ar putea participa in alte parti ale sistemului imunitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*